Dačić: Spomenik će biti uklonjen ako ne bude dogovora

Tabla ne može da ostane

Dačić: Spomenik će biti uklonjen ako ne bude dogovora

Srbija -
Sigurno je da je u pitanju provokacija. Više puta sam rekao da se problemi namerno i veštački izazivaju, kaže premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da će Vlada Srbije ukloniti sporni spomenik u Preševu ukoliko ne bude postignut dogovor sa lokalnim vlastima i ocenio da je nezakonito postavljanje te spomen ploče provokacija za sve Srbe.

"Sigurno je da je u pitanju provokacija. Više puta sam rekao da se problemi namerno i veštački izazivaju i Vlada Srbije ne želi da povlači bilo kakve poteze koji bi dodatno iskomplikovali situaciju, ali taj spomenik ne može da ostane na tom mestu", rekao je Dačić.

Najbolje bi, kako je rekao, bilo da ga Albanci na jugu Srbije sami uklone i postave na mestu koje je "za nas prihvatljivo" - koje nije javna površina i da se u toku podnošenja zahteva se sve to uvede u zakonsku proceduru. "Ovako je sve urađeno mimo zakona i direktna je provokacija, pre svega, i Srbima koji žive u Preševu, ali i Srbima koji žive u Srbiji.

To nikakve veze nema ni sa ljudskim pravima, ni sa pravima nacionalnih manjina i to nijedna država ne bi tolerisal", rekao je Dačić i dodao da će, ako ne bude dogovora, vlada sama da ukloni sporni spomenik. Na vanrednoj sednici odbornici Skupštine opštine Preševo danas su odlučili da spomenik borcima rasformirane takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe ostane u centru tog grada i usvojili zaključke kojima se daju ovlašćenja lokalnoj samoupravi da nađe zakonsko rešenje za pitanje spomenika.

Dačić je dodao da od domaćih i stranih bezbednosnih službi nije dobio nikakvu informaciju, koja je objavljena u medijima, da je Darko Šarić u kontaktu sa jednim od ministara u sadašnjoj vladi i ocenio da je ta teza smišljena kako bi rušila njen ugled. "Takva infomacija mi još nije dostalvjna ni u saradnji sa stranim službama. Niko mi nije potvrdio da takva informacija postoji, a danas sam razgovarao sa svima, uključijući i šefa Biroa za koordinaciju službi i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i mislim da je to teza koja treba da ruši kredibilitet vlade", rekao je Dačić.On je ukazao da sam razgovor Darka Šarića i nekog ministra ne bi bio krivično delo, ali da bi bio - tok razgovora koji bi ukazivao na to da je Šarić nekome komandovao."To je za mene apsolutno neprihvatljivo i taj neko bi ne samo morao da bude smenjen, već i uhapšen. Svakako da vlada ne može da opstane ako u njoj postoji neko ko štiti bilo kog pripadnika nekog organizovanog kriminalnog klana i oko toga postoji puno jedinstvo", naglasio je premijer.

On je podsetio da je više puta razgovarao sa partnetrskom službom koja je sa srpskim službama radila u akciji "Balkanski ratnik", uključujući i Američku agenciju za borbu protiv narkotika. "Na moj poziv, Mišel Leonhart, direktor DEA, boravila je u poseti Srbiji prošle godine, imali smo sjajne razgvoore i naša sardanja je na izvanrednom nivou. Ove informacije imaju za cilj da se stalno traže neki razlozi zbog kojih bi vlada pala", ocenio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track