Dačić: Srbe sa Kosova ne damo za datum

Uoči Brisela

Dačić: Srbe sa Kosova ne damo za datum

Politika -
Svima mora da bude potpuno jasno da Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU, kazao je premijer

BEOGRAD - Premijer Ivica Dačić izjavio je uoči sastanka državnog vrha u Briselu da neće biti prihvaćeno ništa ispod Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.Šta zvanični Brisel zaista traži od Srbije i da li je za Evropsku uniju prihvatljiv predlog Beograda da se na Kosovu i Metohiji formira Zajednica srpskih opština sa izvršnim i zakonodavnim ovlašćenjima, moglo bi da bude jasno već danas.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najavio je da bi posle razgovora moglo da bude jasnije - da li je moguće da se pronađe rešenje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji."Ne možemo da prihvatimo ništa što ne obezbeđuje funkcionisanje i opstanak Srba i srpske zajednice na KiM. Priština odbacuje naš predlog za Zajednicu srpskih opština, ali ni mi nećemo prihvatiti ništa ispod toga. Ne pristajemo da srpska zajednica isključivo dobije pravo da organizuje folklorne priredbe i da izdaje biltene. Insistiramo na izvršnim ovlašćenjima i to ćemo potpuno jasno reći i zvaničnicima Brisela", rekao je on.Dačić uverava i da Srbija neće zarad dobijanja datuma da odustane od svoje politike i kompromisnog rešenja koje nudi:"Došao je taj trenutak da sa evropskim partnerima otvoreno i iskreno razgovaramo i o nastavku naših daljih evropskih integracija. Svima mora da bude potpuno jasno da Srbija neće promeniti stavove kako bi na leto dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU. To nikako ne znači da odustajemo od evropskog puta Srbije. Srbija je datum apsolutno zaslužila", naglašava premijer.

Tri najjače političke figure u Srbiji - predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić - razgovaraće po podne u administrativnom sedištu evropske zajednice sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, koja je i inicirala susret.Tri najjače političke figure u Srbiji - predsednik države Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić - razgovaraće po podne u administrativnom sedištu evropske zajednice sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, koja je i inicirala susret.Na stolu će biti - nastavak pregovora sa Prištinom i šanse Srbije da u junu dobije datum za početak pristupnih pregovora sa EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track