Dačić: Srbiji u interesu što bolji odnosi s Nemačkom
Foto: Tanjug

Pristupni pregovori

Dačić: Srbiji u interesu što bolji odnosi s Nemačkom

Politika -
Veoma nam je bitno da imamo pozitivan stav Nemačke da bi prva međuvladina konferencija bila održana do kraja januara, naveo je premijer

BEOGRAD - Srpski premijer Ivica Dačić rekao je danas da je Srbiji u interesu da ima najbolje odnose sa Nemačkom.

"Veoma nam je bitno da imamo pozitivan stav Nemačke da bi prva međuvladina konferencija bila održana do kraja januara", rekao je Dačić na skupu "Asimetrična realnost u odnosima Srbije i Nemačke" u Beogradu.

On je podsetio da danas u Briselu počinje "skrining" proces za pristupne pregovore Srbije i EU, ali i dodao da su Nemačka i Britanija podnele "non-paper" dokument u vezi s pregovaračkim okvirom koji "ne odgovara Srbiji".

Dačić: Nema novih uslova za ulazak Srbije u EUPremijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da za otvaranje pregovora sa EU nema novih uslova ali da, kada je reč o pregovaračkom okviru, postoje ideje da se formulacija normalizacije odnosa sa Prištinom provlači kroz sva poglavlja."Nema tu novih uslova. Definisano je da u poglavlju 35 postoji deo koji se tiče normalizacije naših odnosa, ali postoje i ideje da se u svakom poglavlju to pitanje pomene i da uvek stoji odredica normalizacija odnosa", rekao je Dačić novinarima u Aero klubu gde se održava skup " Srbija i Nemačka - asimetrična realnost".On je rekao da Srbija smatra da treba što više olakšati proces pregovora, a da je Briselski sporazum nešto sasvim drugo."Ovde se ne radi o novim uslovima, rekao je to i nemački ambasador, već da mi želimo da to ne bude prepreka u pregovorima", zaključio je Dačić.Ambasador Vilhelm: Nemačka nema dodatnih uslova za SrbijuNemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je danas da Nemačka nema dodatnih uslova za evrointgeracije Srbije i da je jedini uslov ono što je odredio Evropski savet prošle godine. Na skupu o odnosima Srbije i Nemačke u Beogradu, Vilhelm je rekao da je važno da se primene postignuti sporazumi Beograda i Prištine uz ocenu "da sve to izgelda dobro". "Nemačka nema dodatnih uslova ali ima detaljnije provere.To je nemački način. Nemojte to da vas brine", rekao je Vilhelm. Nemački ambasador ocenio je takođe da su lokalni izbori na Kosovu 3. novembra važni za evropske integracije Srbije. Vilhelm je rekao da su odnosi Srbije i Nemačke poboljšani u poslednjih godinu dana pošto je došlo do promene politike prema Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track