Dačić: Svom snagom krećemo u ostvarenje ciljeva

Postignuto jedinstvo

Dačić: Svom snagom krećemo u ostvarenje ciljeva

Politika -
U platformi je predložena jedna vrsta autonomije srpskih opština, odnosno zajednica srpskih opština. One bi trebalo da imaju svoje izvorne nadležnosti

BEOGRAD - U državnom vrhu Srbije postignuto je apsolutno jedinstvo oko platforme i rezolucije za pregovore sa Prištinom i sada svom snagom krećemo u ostvarenje naša dva najvažnija cilja - da pronađemo trajno i održivo rešenje za Kosovo i načinimo naredni korak ka EU, izjavio je premijer Ivica Dačić.

On je kao netačne odbacio spekulacije da u vrhu vlasti postoji ozbiljno neslaganje oko rešavanja kosovskog problema i kaže da su se svi partneri u vlasti složili oko pojedinih formulacija u dokumentima, a oko kojih su "postojala različita viđenja".

"Ova dokumenta nisu rezultat nikakvog "nadmetanja", već dugih razgovora i konsultacija u kojima smo se trudili da pronađemo što bolje formulacije. Konačan tekst je usaglašen sa svim političkim faktorima na vlasti, uključujući i predsednika Tomislava Nikolića", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, pojedine odredbe su prosto formulisane "na način za koji smatramo da je najbolji".

"Nije bilo svađa, nije bilo nesuglasica, već razgovora o tome koju taktiku primeniti da bi platforma ostvarila naš cilj, a to je dobijanje datuma pregovora sa EU", rekao je premijer.

Na pitanje ima li razloga za strah Srba sa severa Kosova da će se država odande povući, Dačić kaže da je Srbija "bila i biće prisutna na Kosovu, to se ne dovodi u pitanje" i da nijednog svog građanina, ma gde on živeo, neće ostaviti na cedilu.

"U platformi je predložena jedna vrsta autonomije srpskih opština, odnosno zajednica srpskih opština. One bi trebalo da imaju svoje izvorne nadležnosti. Srbija do sada nikada nije to uradila. Trebalo je ranije raditi na formiranju te autonomije, ali, sad, šta je tu je. Došli smo u situaciju da neko sad traži da ih ukinemo, da to više ne budu institucije Srbije, a ne zna se čiji su to onda organi i kome će da pripadnu", rekao je Dačić.

On je istakao da će to pitanje biti na dnevnom redu njegovog narednog sastanka sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem.

"Pričaćemo i o tome šta se dešava sada sa tim paralelizmom. Potrebne su nam institucije koje će da priznaju i Priština i Srbi na Kosovu", dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, platforma i rezolucija idu u korist pregovora koji se vode u Briselu i njihovo usvajanje nema za cilj da bilo koga provocira ili natera na nekakve reakcije.

"Sve što ova vlada radi oko Kosova ide u prilog unapređenja i podsticanja dijaloga, ne njegovog kočenja. Najvažnije u svemu ovome je da idemo dalje u dijalogu, jer jedino kroz razgovore možemo da postignemo ono što želimo", istakao je Dačić.

Na pitanje da li će sve što vlada radi biti dovoljno za pozitivnu odluku Evropskog saveta o datumu za početak pregovora sa EU, on je rekao da "i sa i bez rezolucije i platforme, situacija je veoma teška".

"Tu će se zaista voditi teška borba, ali učinićemo sve da taj ishod bude pozitivan, jer smatram da je to od našeg najvećeg nacionalnog interesa", dodao je Dačić.

Na konstataciju da se stiče utisak da taj stav ne dele pođednako svi partneri u Vladi i pitanje koliko je koalicija stabilna ili su zaista na pomolu novi izbori, premijer je rekao: "Izbori mogu da budu kad god hoćete. Ali, da li iko može i da pomisli da bih kao premijer radio sve ovo što radim, nastavljao razgovore sa Tačijem, a da onda sve to za nekoliko nedelja ili meseci padne u vodu zato što ćemo raspisati izbore? Ova vlada neće pasti ni zbog platforme, ni zbog borbe protiv korupcije, ni zbog Darka Šarića".

Dačić očekuje da u narednih sedam dana radne grupe u Briselu postignu dogovor oko naplate carina i ostalih dažbina na administrativnim prelazima.

"Naši ljudi se bore u Briselu na sastancima radnih grupa kako bi pronašli što povoljnija rešenja za IBM. Očekujem da se u roku od sedam dana utvrde jasna pravila igre i postigne dogovor oko naplate carina i ostalih dažbina, kao i koliko će se novca vraćati srpskoj zajednici na Kosovu.

Do rešenja treba da dođe 17. januara i do sada nije predviđena nikakva promena stanja na terenu. Ukoliko dođe do promene, Srbija je nikada neće prihvatiti", istakao je on.

Dačić je, takođe, rekao da se planira da iduće nedelje Vlada imenuje oficira za vezu za Prištinom.

"Nismo još razradili detalje oko eventualnih kandidata za tu poziciju. Mi to ne smatramo ključnim političkim pitanjem, već je reč o tehničkom licu koje treba samo da ostvari komunikaciju i rešava određene probleme u implementaciji onoga što je dogovoreno, za razliku od prištinske strane koja namerno pokušava da predstavi kao da je to neka ličnost sa diplomatskim statusom ili da je to kancelarija za vezu. To apsolutno nije tačno", naglasio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja