Dačić Tačiju: Koliko je Kosovo tvoje, toliko je i moje

Istorijski susret u Briselu

Dačić Tačiju: Koliko je Kosovo tvoje, toliko je i moje

Politika -
Premijer Dačić posle sastanka s Tačijem i Ketrin Ešton izjavio da je vreme za istorijski dogovor između Srba i Albanaca i da je Srbija spremna za razgovore o konačnom statusu

BEOGRAD - Državnički!Srpski premijer Ivica Dačić, posle zajedničkog sastanka s Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, izjavio je da vreme za istorijski dogovor između Srba i Albanaca, a da je Srbija spremna za razgovore o konačnom statusu.- Na sastanku nije došlo do rukovanja. Tačiju sam rekao da je Kosovo njegovo koliko i moje, jer sam ja rođen na Kosovu. Srbija je učešćem na ovom sastanku dokazala da ona nije problem. Sledeći će biti održan u novembru, do kada će Srbija spremiti svoju platformu za dijalog - izjavio je srpski premijer posle istorijskog susreta.Premijer Ivica Dačić je izjavio da je na sastancima s Eštonovom bilo reči o pitanju raseljenih na KiM, povraćaju srpske imovine, zaštiti kulturne baštine, zločinima i trgovini organima.- Preneo sam joj i da Srbija misli da u svom izveštaju Evropska komisija nije najbolje interpretirala teritorijalni integritet i da bi bilo veoma loše da takva odredba ostane. Ovo je bio dogovor oko dijaloga, a dijalog bi trebalo da obuhvati teme kao što su energetika, postignuti sporazumi, telekom, pa i politička pitanja - zaključio je Dačić.Hašim Tači izjavio je da je sastanak označio „novo poglavlje u normalizaciji odnosa dve suverene države“, kao i da se rukovao sa Dačićem. Povodom izjave srpskog premijera da je Kosovo Tačijevo koliko i njegovo, Hašim je Dačiću po­nudio dvojno državljanstvo.Eštonova, koja je predsedavala sastankom, naglasila je da su dogovorili da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa dve strane.- Cilj je da se poboljša život ljudi i pomogne u rešavanju problema, i time Srbija i Kosovo približe EU - navela je.

Hašim Tači će posle ovog sastanka imati o čemu da razmišlja
Hašim Tači će posle ovog sastanka imati o čemu da razmišlja

Reagovanja političara i analitičara na susret Ivice Dačića i Hašima Tačija

Ognjen Pribićević analitičar

Treba pozdraviti izjavu premijera Ivice Dačića da je Srbija spremna da razgovara o svim pitanjima, pa i o konačnom statusu Kosova. Istorijskim dogovorom koji pominje Ivica Dačić obe strane, i Beograd i Priština, trebalo bi da budu zadovoljne.

Majkl Kirbi ambasador SAD

Sjedinjene Države ohrabrene su sastankom Dačića i Tačija u Briselu. Snažno podržavamo put Srbije u EU i verujemo da je taj put moguć jedino uz konkretne korake ka normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom. Obe strane moraju, takođe, da u potpunosti sprovedu postignute sporazume.

Predrag Simić analitičar

Mislim da je posle sastanka Ivice Dačića i Hašima Tačija najzadovoljnija visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, jer će imati nešto da pokaže na dodeli Nobelove nagrade za mir. Što se tiče Tačija, nisam siguran da će ga sačekati aplauzi, Dačića sigurno neće u Beogradu.

Fransoa-Gzavije Denio ambasador Francuske

Zadovoljni smo razgovorom premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija. Francuska podržava želju Beograda za obnovom dijaloga sa Prištinom. Svaki razgovor je, sam po sebi, uvek korisna stvar. Podržavamo želju srpskih vlasti da obnove dijalog s Prištinom.

Čedomir Jovanović LDP

Potez premijera Ivice Dačića je pozitivan događaj ako se time konačno smiri višegodišnje traumiranje javnosti i bavljenje perifernim elementima budućih pregovora. Srbima i Albancima, Srbiji i Kosovu potreban je trajni mir.

Tači, trebalo bi da te uhapsim!- Rekao sam Tačiju, znaš li ti da bi sad trebalo da te uhapsim? Ali neću zbog dobrih odnosa sa EU. Tada smo se svi smejali, i Tači i Ketrin Ešton i ja. Šalu na stranu, rekao sam Tačiju da mora da istraži sve u vezi s trgovinom organima Srba i drugih na Kosovu. I Tači se saglasio sa mnom - kazao je za medije Dačić.

Ivica Dačić predložio Hašimu Tačiju: Zajednički auto-put Niš-PrištinaKako Kurir saznaje, Ivica Dačić je tokom razgovora sa Hašimom Tačijem predložio zajednički projekat i naveo kao primer auto-put Niš-Priština koji bi finansirala Evropska Unija. Ketrin Eštono je na Dačićev predlog kroz šalu dodala da su se već ujedinili protiv Unije.- Ivica je pričao na srpskom, Tači na albanskom, Eštonova na engleskom, tako da je komunikacija išla preko prevodilaca - kaže izvor Kurira koji je prisustvovao sastanku u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track