Dačić: Tadić bio i predsednik i premijer, mi smo platili

puca tikva između SPS i DS

Dačić: Tadić bio i predsednik i premijer, mi smo platili

Politika -
To je ta zla kob kada i predsednik i premijer dolaze iz iste stranke - ili je premijer bezličan ili dolazi do sukoba te dve funkcije, rekao mandatar

BERLIN - Mandatar za sastav nove vlade Srbije Ivica Dačić kaže da smo "svi platili cenu jer je Boris Tadić bio i predsednik i premijer"...Na pitanje da li je uveren da je sastavljanje vlade potpuno izvesno, Dačić je rekao da je u politici sve moguće, ali da za sada ne postoje nikakvi problemi koji bi ukazivali da može doći do promene koalicionog sporazuma.

"Postoje samo najave da bi ovaj sporazum mogao da bude mnogo širi. Ima drugih stranaka koje su zainteresovane za učešće u vladi i meni kao mandataru ostaje da narednih dana razgovaram sa njima i vidim da li će nova koalicija obuhvatati još neku stranku“, dodao je Dačić, napominjući da misli na manjine, stranku Rasima Ljajića i druge.Na pitanje kako svojim biračima objašnjava da u vlast ide sa drugim ljudima, i da li su možda upravo u većem broju glasali za njega jer su želeli nastavak prethodne koalicije, Dačić kaže:

"Teško da su naši birači glasali za nas zbog demokrata. Nikada nismo imali preterano oduševljenje u članstvu zbog koalicije sa DS. Čak i sada, kada smo pozvali članstvo da glasa za Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, nisam siguran da nas je većina poslušala." Govoreći o prethodnoj vladi, on kaže da ne znači da je ona loše radila, ali da je bila opterećena ekonomskom krizom kao i time što je sve vreme bila u senci ključnih političkih odnosa u DS.

"Vlada, kada je reč o DS-u, gotovo da je sva bila u drugom planu u odnosu na aktivnosti predsednika.To je ta zla kob kada i predsednik i premijer dolaze iz iste stranke - ili je premijer bezličan ili dolazi do sukoba te dve funkcije. Nažalost mi smo svi platili... Tadić je bio i predsednik i premijer.“ Kako je dodao, ovo je možda ne prva, ali jedna od malobrojnih vlada da neko sa strane nije uticao na njeno obrazovanje.

"Tako je bilo jer sada međunarodna zajednica nije bila previše zainteresovana da staje na stranu jedne ili druge političke opcije. I kada smo pitali da li ima problema da idemo sa jednima ili drugima, ovog puta se nisu opredeljivali za DS i Tadića", dodao je Dačić.Upitan kako se nosi sa imidžom Miloševićevog portparola koji se stalno povlači po nemačkim medijima, Dačić kaže da se ne obazire na to, da je Milošević deo istorije ove partije, a da on mora da gleda dalje.Na pitanje da ga neko u Evropi pita za to što se nikada nije otvoreno odrekao Miloševićevog nasleđa i dela, on je odgovorio da ne i da je opstao iako je i Milošević hteo da ga isključi iz partije.

Povodom rukovanja Tadića i Hašima Tačija, mandatar kaže da, ako je već hteo, lider DS trebalo to da uradi kao predsednik jer bi tada imalo nekakvog efekta.Na pitanje da li će kao premijer pokazati tu vrstu hrabrosti, on odgovara potvrdno i dodaje da je i do sada ukazivao da ne treba da pravimo sami sebi štetu."Nekoliko puta sam bio u situaciji da moram da napustim skup jer je došao neki činovnik kosovske administracije koji nije predstavljen adekvatno. I ja, kao zamenik premijera, treba da se povlačim sa skupa gde je bio neko milioniti u hijerarhiji administracije sa Kosova. Ali tu politiku je uspostavljala vlada DS", rekao je Dačić u intervjuu za radio Dojče vele.

Prema njegovim rečima, dvostruki aršini nisu dobri, uključujući i slučaj Vuka Jeremića i to da nova vlada poništi odluku o njegovom budžetu za UN."Čekajte, pa zašto nova vlada. Zašto ova sadašnja vlada ne poništi odluku koju je donela!? Dvostruki aršini nisu dobri", zaključio je Dačić.Govoreći o predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i odnosu sa EU, Dačić kaže da je on danas u očima Evropljana veći evro-fanatik nego neki drugi političari. Upitan kako namerava da vodi regionalnu politiku ako iza sebe ima predsednika zemlje koji kaže da u Srebrenici nije bilo genocida, on je podsetio da se nedavno sastao sa nekim od političara BiH i da će se ti susreti nastaviti. "To je politika mira, stabilnosti i pomirenja", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track