Dačić: Priotitet ovog štaba su zaštita i spasavanje ljudi
Foto: Kancelarija Za Saradnu S Medijima

Dačić: Priotitet ovog štaba su zaštita i spasavanje ljudi

Društvo -
Nemar, nedovoljna koordinacija institucija, loš rad pojedinih javnih preduzeća, ali pre svega dela lokalnih samouprava, glavni su krivci što se ponovo proglašava vanredna situacija u opštinama koje su i ranije bile plavljene

BEOGRAD - Republički Štab za vanredne situacije zatražio je danas poštovanje Zakona o vanrednim situacijama na terenu i zadužio Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije da pojača mere odbrane od poplava.

"Priotitet ovog štaba su zaštita i spasavanje ljudi", naglasio je predsedavajući republičkog Štaba za vanredne situacije i premijer u tehničkoj vladi Ivica Dačić, na vanrednoj sednici tog tela povodom situacije nastale zbog poplava na teritoriji Republike.

Dačić je rekao da lokalne samouprave, koje su pogođene poplavama, moraju biti ažurnije i koordinirati rad sa republičkim organima i naglasio da se mora poštovati Zakon o vanrednim situacijama, što znači da ne treba da čekaju pomoć iz Beograda, već da učine sopstvenim sredstvima.

On je izrazio svoje nezadovoljstvo što se ponavljaju situacije o ugroženim područjima od poplave iz 2011. godine, gde su potpuno ista područja ponovo ugrožena, što rečito govori o nebrizi lokalne samouprave o stanju zaštite vodotokova na svojoj teritoriji.

Dačić je ocenio da je to nedopustivo, sa čime su se saglasili i ministri odbrane Nebojša Rodić i građevinarstva Velimir Ilić.

Ukoliko se desi da Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije nema dovoljno tehničkih sredstava za otklanjanje posledica nepogoda, mora se uvesti radna obaveza po zakonu i angažovati ljudstvo i tehnika iz lokalnih preduzeća, jer je reč vanrednom stanju, naglasio je Dačić na sednici Štaba otvorenoj za javnost.

On je zatražio od RHMZ da na vreme upozori Štab za vanredne situacije o potencijalno jakim padavinama i drugim vremenskim nepogodama i veću kooperativnost i koordinaciju javnog preduzeća "Srbijavode" i Direkcije za vode u rešavanju problema na terenu, izazvanih poplavama.

Dačić je zadužio generalnog sekretara vlade Veljka Odalovića da sačini plan koji će ministri biti zaduženi za rešavanje problema na terenu i da napravi predlog za obezbeđenje sredstava za sanaciju šteta od poplava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track