DAČIĆ U OPATIJI: Policijska saradnja ispred političke
Foto: Fonet

Ministarska konferencija

DAČIĆ U OPATIJI: Policijska saradnja ispred političke

Društvo -
Policijska saradnja u regionu je veoma dobra i daleko ispred saradnje između političkih organa u pojedinim državama, što samim tim dovodi i do izuzetno dobrih rezultata u međunarodnoj policijskoj saradnji na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi, rekao je šef srpskog MUP

OPATIJA - Ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Opatiji da nema uspešne borbe protiv kriminala i regionalne stabilnosti i bezbednosti ukoliko ne postoje dobre veze između policija i ministarstava unutrašnjih poslova u regionu.

"Policijska saradnja u regionu je veoma dobra i daleko ispred saradnje između političkih organa u pojedinim državama, što samim tim dovodi i do izuzetno dobrih rezultata u međunarodnoj policijskoj saradnji na Balkanu i u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Dačić na Ministarskoj konferenciji o savremenim izazovima u regionalnoj policijskoj saradnji.

Ove godine, konferencija je posvećena novim formama saradnje, rekao je Dačić, navodeći da postoji ideja o jednom novom nivou operativne saradnje koji bi omogućio razmenu informacija i podataka koje poseduju policije određenih zemalja.

Za to je, prema njegovim rečima, neophodno da postoji dobar sistem zaštite tih podataka, a cilj je da se u narednom periodu potpišu i multilateralni sporazumi koji bi omogućili čak i razmenu DNK podataka koje imaju određene policije u regionu, što bi moglo biti veoma važno za borbu protiv kriminala.

Ukazujući da je Srbija daleko odmakla u ovoj oblasti i da spada u red zemalja koje su se već kvalifikovale za članstvo u EU, Dačić je podsetio da je naša zemlja u januaru potpisala i sporazum o operativnoj saradnji sa Evropolom.

"To znači da smo napravili takve institucije i sistem zaštite podataka koji nam omogućava da koristimo Evropolove baze podataka, a samim tim da garantujemo i njihovu apsolutnu zaštitu", naglasio je on.

Dačić je zahvalio organizatorima koji svake godine na ovakvim konferencijama govore o bitnim temama, kao što su saradnja graničnih policija u zaštiti državnih granica, ali i u sprečavanju prenošenja kriminala iz jedne zemlje u drugu, sprečavanju ilegalnih migracija i raznih drugih oblika kriminala kao što je trgovina ljudima, šverc oružja i slično.

"Ove godine svi načelnici graničnih policija iz zemalja JIE podneće izveštaje o svom radu", rekao je Dačić, ukazujući na značaj posednih formi saradnje između policija regiona kao što su zajedničke patrole, zajednički istražni timovi, zajednička primena specijalnih istražnih metoda.To su, kako je naglasio, koraci dalje u međusobnoj policijoj saradnji u regionu.

Dačić učestvuje na 11. sastanku Komiteta ministara i 10. Ministarskoj konferenciji o saradnji u oblasti granične bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi (DCAF).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track