Dačić u Sarajevu: Rešavati probleme bez predrasuda
Foto: KURIR

Dačić u Sarajevu: Rešavati probleme bez predrasuda

Politika -
Najlakše danas baviti se onim oko čega se dve zemlje ne slažu, a najteže je uložiti napor da se usredsrede na ono što je zajednički interes, rekao Dačić

SARAJEVO - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i predsednik Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda složili su se danas u Sarajevu da dve države treba da se okrenu budućnosti, da rešavaju probleme bez predrasuda i usredsrede se na zajedničke interese, a ne na prošlost.

Dačić je, na konferenciji za novinare posle sastanka, poručio da je najlakše danas baviti se onim oko čega se dve zemlje ne slažu, a najteže je uložiti napor da se usredsrede na ono što je zajednički interes.

"Bez obzira na prošlost, nema država i naroda koje su bliskije od naroda u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori", rekao je Dačić i izrazio spremnost da zajedno sa vladom koju predvodi radi na tome da region Balkana više ne bude poznat po sukobima, već po stabilnosti.

Prošlost se ne može izmeniti, ali se dve zemlje mogu potruditi da im budućnost bude bolja, poručio je Dačić.

Prema njegovim rečima, dve zemlje imaju puno zajedničkih interesa pre svega ekonomskih, ali, kako je rekao, mogle bi i da imaju zajedničke stavove i o stvarima koje se tiču evropskih integracija.

Bevanda se složio da je potrebno stvarima pristupati bez predrasuda i gledati napred.

"Upućeni smo jedni na druge, susedi smo, delimo granicu. Možemo da rešavamo stvari bez izazivanja novih problema", rekao je on.

Bevanada je još jednom čestitao Dačiću na formiranju vlade i njegovom izboru za premijera i najavio da će u dogledno vreme doći u zvaničnu posetu Beogradu.

Tokom posete Sarajevu, Dačić se sastao i s ministrima unutrašnjih poslova BiH i Crne Gore - Sadikom Ahmetovićem i Ivanom Brajovićem, s kojima se složio da je saradnja policija na visokom nivou i da može da bude primer kako treba države da sarađuju i u drugim segmentima.

Ministri su istovremeno izrazili spremnost da što pre bude potpisan sporazum o uspostavljanju zajedničkog centra za policijsku saradnju u Trebinju.

Dačić boravi u dvodnevnoj poseti Sarajevu tokom koje će razgovarati s najvišim zvaničnicima BiH i učestvovati na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track