Dačić: Vlada podržava Srbe sa severa Kosova!

Postignut dogovor o deblokadi

Dačić: Vlada podržava Srbe sa severa Kosova!

Politika -
Dačić je zaključio da je Srbija uradila sve za zaštitu svojih državnih interesa i Srba na KiM, da sever nije pod vlašću Prištine, a da je istovremeno učinjen korak dalje u procesu evrointegracija

BEOGRAD - Na sastanku državnog vrha sa predstavnicima Srba sa severa Kosova potvrđeno je državno jedinstvo u sprovođenju politke o pitanju KiM, izjavio je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i najavio da će tokom meseca biti doneta i državna platforma u kojoj će ta politika biti definisana.

- Nema razloga za blokadu administratvnih prelaza, ali da će konačnu odluku o tome doneti Srbi sa severa Kosova-rekao Dačić novinarima posle sastanka u zgradi Predsedništva sa političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova.

- Moramo da budemo jaki da bismo odbranili KiM, vojno ga ne možemo odbraniti već samo politički, i zato moramo biti jedinstveni- rekao je Dačić.

Premijer je istakao da je u dijalogu sa Prištinom učinjeno sve kako bi se zaštitili interesi Srbije kao i interesi Srba na KiM, i da je on, kao pregovarač, stao iza njihovih zahteva.

- Biće otvorena četiri prelaza do kraja godine. Ti prelazi će biti statusno neutralni, i ovaj čitav sporazum mi tumačimo kao statusno neutralan. Mi to ne tumačimo niti prihvatamo kao bilo kakve granične prelaze ili graničnu liniju, već isključivo kao privremene objekte koji imaju status administrativnih prelaza- obasnio je Dačić.

On je istakao da su se na njegovo insistiranje visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i kosovski premijer Hašim Tači saglasili da se na prelazima na severu Kosova ne naplaćuje carina ili druge dažbine, niti da se prave problemi Srbima koji koriste lična dokumenta i registarske tablice Srbije.

"Taj režim će ostati takav sve dok se ne postigne dogovor o tim otvorenim pitanjima, o čemu se razgovor nastavlja posle novogodišnjeg praznika", rekao je Dačić i dodao da se time postiglo da se režim na prelazima u suštini ne menja u odnosu na postojeći.

"Ako dođe do kršenja tog sporazuma, odnosno tog dogovora, Vlada Srbije će suspendovati njegovu dalju primenu"", rekao je Dačić.

Vlada je usvojila i zaključak u kojem je to sadržano, i koji je garancija Srbima na severu Kosova da će njihovi zahtevi biti ispoštovani.

On je rekao da svi učesnici u dijalogu treba da imaju razumevanja za opravdani strah Srba sa Kosova i Metohije, isto onako kao što se mora imati odgovornost prema onome što Srbija treba da uradi u procesu evrointegracija.

- Izuzetno je važno da budu otvoreni prelazi. Ja ne znam da li razumete da se danas ceo dan na nas vrši pritisak od strane zemalja EU koje su naši prijatelji i koje kažu: ako nećete da primenite ono što ste dogovorili u februaru mislim da ćemo čekati godinu, dve, tri da uopšte otpočnemo pregovore- rekao je Dačić.

Kako je istakao, Srbija nikada nije bila bliža datumu početka pregovora o članstvu u EU i zato mora da u decembru dobije što pozitivnije mišljenje Brisela, bez kojeg neće moći da u prvoj polovini sledeće godine dobije taj datum, budući da su u drugoj polovini 2013. izbori u Nemačkoj.

"Ako propustimo decembar, čekaćemo do 2014. da nastavimo tamo gde smo stali. Ova vlada sada je u situaciji da ne zavisi mnogo od naših poteza, nismo mi pregovarali ove sporazume, koji moraju da se primenjuju. Jednostavno EU traži da se oni primene", rekao je Dačić.

On je zaključio da je Srbija uradila sve za zaštitu svojih državnih interesa i Srba na KiM, da sever nije pod vlašću Prištine, a istovremeno je učinjen korak dalje u procesu evrointegracija.

Prema njegovim rečima, u toku je intenzivna diplomatska aktivnost kako bi se osiguralo što povoljnije mišljenje Brisela, zbog čega on u petak putuje na Kipar, kao državu koja trenutno predsedava EU.

On je podseti i da je ministar spoljnih poslova Milan Mrkić u Irskoj, koja će predsedavati od januara, da je vicepremijer Aleksandar Vučić u SAD, potpredsednica vlade Suzana Grubješić bila je u Nemačkoj, a da će predsednik parlamenta Nebojša Stefanović ići u Rusku Federaciju.

Sastanku, koji je počeo nešto posle 15.40 časova, prisustvovali su, pored Dačića, predsednik Tomislav Nikolić, potpredsednici Jovan Krkobabić, Suzana Grubješić i Rasim Ljajić, predsednik skupštine Nebojša Stefanović, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i šef tehničkog tima Beograda Dejan Pavićević.

Na sastanak su došli predsednici sve četiri opštine sa severa Kosova - Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić.

Krstimir Pantić: U petak sednica i deblokada prelaza

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je večeras da će Srbi sa severa KiM u petak održati zajedničku sednicu rukovodstva četiri opštine na kojoj će doneti odluku po pitanju blokade administrativnih prelaza ka cetralnoj Srbiji, istakavši da je optimista kada je reč o odluci koja će biti doneta.

Posle sastanka predsednika opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan sa predsednikom Srbije, premijerom i članovima vlade, Pantić je rekao da su Srbi sa severa Kosova dobili tražene pisane garancije u vidu zaključka Vlade Srbije kojim se ona obavezuje da će suspendovati primenu sporazuma o integrisanoj kontroli prelaza ukoliko druga strana bude zloupotrebila dogovor.

"Za nas je to dobar znak. Mi smo već zakazali sednicu skupština četiri opštine za sutra u 10 sati u Leposaviću, i optimista sam kada je reč o odluci koju naši odbornici treba da donesu", rekao je Pantić.

On je dodao da je predstavnike Srba sa severa Kosova premijer Ivica Dačić informisao o dogovorima postignutim u Briselu i da su zahtevi četiri opštine severno od Ibra uvaženi.

Srbi će, kako je rekao, protestovati u blizini prelaza Jarinje dok odbornici ne donesu odluku o daljim koracima.

On je rekao da će predsednici opština odbornicima preneti detalje razgovora i da će im reći da su saglasni sa onim što su čuli od predsednika Republike i premijera.

"Saglasni smo sa pozivom koji nam je upućen da u svim pregovorima damo naš doprinos kako bi rešenje za status Kosova bilo što povoljnije, ne samo za Srbe koji žive na KiM, već i za državu Srbiju. Spremni smo da ubuduće zajedno radimo sa našom vladom. Siguran sam da više neće biti nesporazuma između Vlade Srbije i Srba sa Kosova", rekao je Pantić.

Na pitanje da li su Srbi sa severa Kosova odustali od pisanih garancija EU, Pantić je odgovorio da građani koji žive severno od Ibra više veruju svojoj vladi nego međunarodnoj zajednici, jer su, kako je rekao, više puta izigrani.

"Nama su garancije naše vlade sasvim dovoljne i očekujem da će taj naš stav prihvatiti i odbornici naših skupština", rekao je Pantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track