Dačić: Vlada Srbije dosledna ideji EU

Bela knjiga 2012.

Dačić: Vlada Srbije dosledna ideji EU

InfoBiz -
I strani i domaći investitori su dobrodošli. Nisu dobrodošli samo oni koji ne posluju u skladu sa zakonom, poručio premijer

BEOGRAD - Vlada Srbije je privržena evropskim integracijama i ostaje dosledna ideji Evropske unije jer je svesna značaja koji otvaranje pregovora o članstvu u Uniji nosi društvu i ekonomiji Srbije, izjavio premijer Ivica Dačić. Vlada će u narednim nedeljama raditi na zaokruženju nove ekonomske politike i pripremi budžeta za narednu godinu, rekao premijer Ivica Dačić.

Dačić je, na prezentaciji "Bele knjige 2012." Saveta stranih investitora, rekao da se Srbija suočava sa ne malim političkim izazovima, kao što je pitanje Kosova, ali da je Vlada spremna da se suoči sa izazovima koji joj predstoje i njihovom mirnom razrešenju.

"Spremni smo da idemo ka izazovima i njihovom mirnom razrešenju, jer smo svesni značaja koji otvaranje pregovora nosi društvu i ekonomiji Srbiji", zaključio je Dačić.

Prema rečima premijera, Srbija će nastaviti proces harmonizacije svog zakonodavstva sa evropskim, a Evropska unija ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije.

"Svesni smo da se EU suočava sa ozbiljnim ekonomskim izazovima koji dosežu i do naših spoljnotrgovinskih partnera, kao što su Rusija i Kina", rekao je Dačić.

Premijer je najavio da će Vlada Srbije u narednim nedeljama raditi na zaokruženju nove ekonomske politike i pripremi budžeta za narednu godinu i da će, u svemu tome, biti otvorena za razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugim institucijama koje mogu dati podršku.

Dačić je poručio da je rešavanje ekonomskih problema prioritet za njegovu vladu i da su strani i domaći investitori jednaki.

"I strani i domaći investitori su dobrodošli. Nisu dobrodošli samo oni koji ne posluju u skladu sa zakonom", rekao je Dačić.

On je ocenio da je ekonomska situacija u Srbiji teška, da se ove godine ne može očekivati privredni rast i da će prema procenama inflacija biti dvocifrena, da je industrijska proizvodnja je u padu, a nezaposlenost među najvećim u Evropi.

"Recept za prevazilaženje tih problema i pokretanje rasta nije lako naći, ali je Vlada Srbije rešena da se uhvati u koštac s problemima", rekao je Dačić.Tabakovićeva: Neće biti oštrih pomeranja deviznog kursaGuverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da centralna banka neće dozvoliti velike fluktuacije deviznog kursa i da neće biti oštrih pomeranja vrednosti dinara.

Tabakovićeva je istakla da su u prethodnom periodu na stabilizaciju deviznog kursa uticali restriktivna monetarna politika i davanje subvencionisanih kredita privredi, zatim mere o obaveznoj rezervi banaka, praćenje novčanih tokova i doziranje likvidnosti.

Kako je rekla Tabakovićeva, svi koji pokušavaju da nađu pukotinu u saradnji unutar tima NBS i naprave "šum" između centralne banke i Vlade Srbije troše energiju uludo.

"NBS temeljno analizira novčane tokove da bi se sagledala realna potreba za likvidnošću na tržištu i da ne bi bilo prostora da se višak likvidnosti kreira za špekulativne potrebe", dodala je Tabakovićeva.Ističući da je svesna da su banke profitne organizacije, Tabakovićeva je ocenila da je vreme da se svi okrenemo finansiranju realne proizvodnje, jer jedino to garantuje održiv razvoj.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite zivotne sredine Zorana Mihajlović najavila je na skupu da to ministarstvo radi na izradi više zakonskih akata, među kojima su i Zakon o racionalnoj upotrebi energije koji bi trebalo u parlamentu da bude usvojen do kraja godine.

Mihajlovićeva je rekla da se planira i ukidanje velikog broja administrativnih i birokratskih prepreka kako bi se olakšalo poslovanje u Srbiji.

Predsednik Saveta stranih investitora Kostin Bork je, komentarišući ovogodišnju Belu knjigu, rekao za RTS da ta publikacija pre svega treba da pomogne Vladi da popravi uslove za ulaganja.Dinkić: Mere za likvidniju privreduMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da će jedan od najvažnijih zadataka vlade u oblasti ekonomije, u narednom periodu, biti da u saradnji sa Nacionalnim savetom za privredni oporavak i poslovnim udruženjima formuliše mere za poboljšanje likvidnosti privrede.

Dinkić je, na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, istakao da su u mandatu prethodne vlade nagomilani veliki dugovi državnih organa, prema privrednim kompanijama, što će ova vlada regulisati i kreirati sistem, tako da se to u budućnosti izbegne.

Prema njegovim rečima, važno je i da privatni sektor ne kasni u plaćanjima, zbog čega vlada priprema zakon o rokovima plaćanja, koji će regulisati tu oblast i unutar privatnog sektora i u odnosima sa državom, a puna efiksanost te reforme biće moguća kada se sprovede i reforma pravosuđa.

Dinkić je najavio da će vlada sprovesti reformu u oblasti izdavanja građevinskih dozvola, tako što će izmeniti niz zakona koji će omogućiti smanjenje birokratije i ubrzati gradnju, raditi na daljem uvođenju elektromnske uprave, tako što će se u narednih 18 meseci potpuno preći na elektronske poreske prijave, a isto će biti urađeno i za podnošenjem završnih računa.

Ministar je najavio i dalji rad na jačanju bankarskog sistema, ističući da će se kod nekih banaka, sa državnim kapitalom, preduzeti mere za stabilizaciju.

Dinkić je precizirao i da vlada trenutno radi na krovnom zakonu o taksama i naknadama, kojim će biti predviđeno da se ti nameti ne naplaćajuju u odnosu na snagu klijenta, već u apsolutnom iznosu. Cenovnici tih naknada će do kraja marta, prema Dinkićevim rečima, biti prečešljani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja