Dačić: Vlada za dve nedelje
Foto: Tanjug

Dačić: Vlada za dve nedelje

Politika -
Sa Srpskom naprednom strankom sutra nastavljam razgovore. Vrlo brzo očekujem i sednicu parlamenta i onda idemo dalje, rekao mandatar

VIŠEGRAD - Mandatar za sastav buduće vlade Srbije Ivica Dačić očekuje da će za dve sedmice biti rešena sva pitanja i da će Srbija dobiti novu vladu. "Sa Srpskom naprednom strankom sutra nastavljam razgovore. Vrlo brzo očekujem i sednicu parlamenta i onda idemo dalje", rekao je Dačić novinarima po završetku manifestacije u Višegradu gde je obeležena godišnjica početka radova na izgradnji Andrićgrada.

Dačić je dodao da sa Demokratskom strankom ima dobre odnose i podsetio da je na osnovu odluke SPS pre četiri godine ta stranka u prethodnom periodu vodila državu. Prema njegovim rečima, na osnovu razgovora sa SNS i URS-om, koji su izrazili spremnost da ga podrže kao premijera, predsednik Srbije Tomislav Nikolić mu je poverio mandat za sastav nove vlade i razgovori o formiranju biće nastavljeni kako bi vlada što pre bila i formirana.Dačić je istakao, da on prilikom donošenja odluke da zatraži mandat od Nikolića nije birao između lidera demokrata Borisa Tadić i Nikolića, već između "Borisa Tadića i Ivice Dačića" i da u tom smislu odluka koju je doneo nema nikakve veza sa političkim odnosima.

"Šta bi ste vi odlučili ako vam neko predloži da budete premijer ili da budete u vladi u kojoj će ćete imati potpuno podređeno mesto. Mislim da ne postoji politička stranka koja bi drugačije odlučila", rekao je Dačić i dodao da ne želi ružne reči ni sa kim već da gleda samo napred. On je dodao da vlada koju će on voditi treba da, kako je ocenio, složi što više političkih partija koje će se ujediniti oko programa, a taj program je nastavak evropskog puta, zaštita nacionalnih interesa, socijalna jednakost , podsticanje privrednog rasta, borba protiv korupcije...

Dačić je podsetio da on nije bio protivnik toga da dve najveće stranke naprave vladu, ali da nije mogao da se povuče pogotovo što je tokom predizborne kampanje govorio šta bi uradio kao premijer ili kao predsednik. "Ako sam sve vreme u kampanji govorio da ću uraditi to i to kada postanem premijer ili predsednik i ako vam to na kraju neko i ponudi da li mogu da kažem izvini teško je vreme ili ja moram da pomognem Borisu Tadiću. Uz dužno poštovanje nisam birao između Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, već između Borisa Tadića i Ivice Dačića", naglasio je Dačić.

Na pitanje kakve će odnosi Srbije imati sa federacijom Bosne i Hercegovine, Dačić je rekao da će kao premijer raditi isto kao što je radio kao ministar unutrašnjih poslova. On je ocenio da je uspostavio najbolje odnose sa kolegama iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije i da će , kao što je radio sa njima raditi i kao premijer. "Svi mi koji smo braća na ovim prostorima moramo da pronađemo način kako da prestanemo vekovima da se ubijamo i da iskoristimo to što živimo zajedno , a da umesto Balkana koji u prevodu znači krv i med stvorimo novi region koji će biti kao primer za drugačije ponašanje", rekao je Dačić.

On je podvukao da Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu, da nema nikakvih teritorijalnih pretenzija niti aspiracija, kao što nema ništa ni protiv ustavnog ustrojstva, ali da ima interes da dobro sarađuje i stvara specijalne odnose sa Republikom Srpskom. "Treba nam ruka pomirenja i da gledamo napred, a kao primer može da nam posluži i ovo što se desilo danas u Višegradu. Srbi su spremniji da ruše spomenike nego da ih grade, a Andrićev grad ima sombolični značaj da se više ne ruše mostovi i neubijaju ljudi", rekao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track