DAČIĆ ZA KURIR: Hapsiću i svoje!

Intervju Ivica Dačić premijer Srbije

DAČIĆ ZA KURIR: Hapsiću i svoje!

Politika -
Vučić i ja sastajemo se svakodnevno, dogovaramo se, imamo odličnu saradnju

BEOGRAD - Ni po babu, ni po stričevima!Ivica Dačić, premijer Srbije i ministar policije, spreman je, kako kaže u razgovoru za Kurir, da u borbi protiv kriminala i korupcije ide do kraja.

Tvrdi da zaštićenih neće biti.

* Aleksandar Vučić više puta eksplicitno je rekao da će hapsiti i svoje kadrove. Možete li i vi to da kažete?

- Rekao sam to više puta i šta više da kažem na tu temu. Vučić i ja se sastajemo, imamo dogovor, odličnu saradnju. Borba protiv kriminala i korupcije ide svojim tokom, uopšte nije bitno ko je iz koje stranke.* Hapsićete dakle i ljude iz svoje stranke?

- Ko god da je kršio zakon biće uhapšen.* Borba protiv korupcije je zahtev i iz EU, ali tu nam je još jedan uslov - Kosovo. Jeste li vi zvanični pregovarač?

- Nije još dogovoreno, ali ako je u pitanju Ketrin Ešton kao posrednik, bilo bi neozbiljno da odredimo pomoćnika ministra ili državnog sekretara, tako da sam spreman da u tome učestvujem. Naravno, veoma je bitno znati o čemu se u stvari razgovara.* Pa o čemu će se razgovarati?

- Bitno je znati da li oni žele da se razgovara samo o normalizaciji odnosa, ne dirajući pitanje statusa.* Da li ćete, ako vi sednete preko puta Hašima Tačija, staviti na sto podelu Kosova?

- Oni uopšte ne otvaraju tu temu.* Hoćemo li mi da je otvorimo?

- Ja želim da rešimo pitanje Kosova. Učestvovaćemo u dijalogu, to nije sporno. Ovde je pitanje da li neko misli da bi u tom dijalogu trebalo da bude i političkih tema.* Po nama bi trebalo?

- Da, po nama bi trebalo.* A po EU? Videli smo kakvi su signali.

- Mislim da su oni umereni ka tome da je ovo više normalizacija odnosa, a da sva ta ostala pitanja treba regulisati do ulaska u EU. Što se mene tiče, smatram da to neko konačno rešenje koje bi bilo pravedno, zasnovano na dogovoru i Prištine i Beograda, treba doneti što pre.* Imate li za podelu podršku u Vladi?

- Uopšte ne insistiram na podeli. I apsolutno je netačno da je pitanje „teritorijalnog integriteta“ Kosova bilo odgovor na moje predloge o podeli. Nije tačno! Zoran Đinđić je predložio podelu odavno. Dakle, mi nikada o tome zvanično nismo razgovarali ni na kom međunarodnom skupu. Pitanje teritorijalnog integriteta pojavilo se na papiru - nekom okviru za budući dijalog - još u avgustu.* A kako ste ga tek sada videli?

-Ne, ne, to se pojavilo u tim papirima koji su cirkulisali. Što znači da je to bilo davno pre nego što je bilo ko mene pitao o podeli ili nečemu drugom. To nema nikakve veze sa tim.

* Mnogo ste ljuti na EU. Ili se samo stiče takav utisak?

- Ne, nisam ljut, samo želim da imamo jedan otvoren, korektan i konkretan odnos.

* A da li ga imamo?

- Pa možemo da ga imamo ako postoji dobra volja. Mi smo spremni. I mislim da treba što pre otpočeti dijalog. Ja sam spreman da to otpočnem sutra.

Karić ne može u Srbiju, biće uhapšen

* Da li Bogoljub Karić može da se vrati u Srbiju, kako se spekuliše?

- Bilo ko za kim je raspisana poternica, a pojavi se u Srbiji, biće uhapšen.

* I Karić?

- Svako! I Karić. Policija ne može da postupa mimo definisanih propisa. Da li će Ministarstvo pravde napraviti drugačiji pravosudni sistem i u okviru toga doneti određena rešenja koja se tiču tih konkretnih slučajeva, to je stvar tih konkretnih procesa. Ali generalno gledano, ne postoji mogućnost da bilo ko za kim je raspisana poternica dođe u Srbiju a da ne bude uhapšen.

* Iako je koalicioni partner?

- Iako je koalicioni partner.

* Iako zbog toga padne vlada?

- A zašto bi zbog toga pala vlada?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track