Svaki dan bez vlade Srbiju košta 12 miliona evra!

Skupo postizborno oklevanje

Svaki dan bez vlade Srbiju košta 12 miliona evra!

Društvo -
Dok se ne formira vlast, investitori neće ulagati. Investicije svakog dana 2011. iznosile oko šest miliona evra

BEOGRAD - Papreno kašnjenje.Svaki dan kašnjenja u formiranju vlade košta oko 12 miliona evra samo na ime stranih ulaganja i intervencija Narodne banke Srbije da bi se zaštitio dinar, procene su ekonomskih stručnjaka. Naime, oko šest miliona evra su u proseku bila strana ulaganja svakog dana prošle godine, a isti iznos je od početka ove godine Narodna banka Srbije trošila svaki dan da odbrani dinar.

Ekonomisti se ne usuđuju da daju tačne procene o gubicima zbog odlaganja u formiranju vlade, ali kažu da bez nje nema stabilnosti, što stvara opštu privrednu neizvesnost. Jedan od najboljih pokazatelja je kurs dinara, koji poslednjih dana beleži negativne rekorde. NBS je prekjuče, da bi ga odbranila, prodala 40 miliona evra.

Nikola Fabris, glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore, kaže za Kurir da je slabljenje kursa dinara rezultat tekuće neizvesnosti vezane za buduću ekonomsku politiku vlade, smanjenog priliva kapitala i apresijacije dinara tokom većeg dela prethodne godine. On očekuje da posle formiranja vlade dođe do privremene stabilizacije kursa, ali imajuću u vidu ukupnu ekonomsku situaciju, dugoročno je neizbežno slabljenje dinara.

- Za građane to znači neizvesnost, veće rate za kredite, inflaciju, smanjenje kupovne moći i pad standarda. Ovaj kurs dugoročno ne odgovara nikome, a kratkoročno odgovara izvoznicima - navodi Fabris.

Poskupljenja će, kako kaže ekonomista Saša Đogović, biti manja zbog niske kupovne moći potrošača.

- Uvozna roba će direktno poskupeti zbog kursa, a domaća zbog skupljih sirovina. Gornja stopa inflacije za ovu godinu od 5,5 odsto biće premašena - potvrđuje Đogović.

Latinović: Problem su uvoznici

Rajko Latinović, direktor Industrije mesa „Imes”, smatra da je svaka turbulencija loša za privredu, ali svi moraju da se suoče s realnošću, kurs mora da se uravnoteži.

- Ne možemo da prodajemo i nebo i reke i planine da bi uvoznicima pokrili gubitke. I ostalima kurs pravi probleme jer im se dugovanja povećavaju, ali to je neminovno - uveren je Latinović.

Gubitnici:

- uvoznici

- dužnici

- građani (na kraći rok)

- privreda (na kraći rok)

Šta nas čeka:

- neizvesnost

- inflacija

- veće rate za kredite

- pad standarda

Prognoze za kurs *

- analitičari - 117 dinara

- privreda - 117 dinara

* do kraja jeseni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track