JEDNOGLASNA ODLUKA: Nema Parade ponosa u subotu!

Zabranjeni svi skupovi

JEDNOGLASNA ODLUKA: Nema Parade ponosa u subotu!

Društvo -
Premijer Ivica Dačić poručio je večeras da je jedini razlog za otkazivanje skupa bezbednosna procena

BEOGRAD - Nema održavanja subotnje Parade ponosa u Beogradu zbog bezbednosnih razloga, saznaje Kurir.

Razlog za neodržavanje jeste nepovoljna bezbednosna procena. Na prvom glasanju, tokom sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti koja je održana danas, 6 članova je bilo za a ostalih 6 protiv održavanja Parade. Ipak, nešto kasnije postignuta je jednoglasna odluka da Parade ponosa neće biti.

Premijer Ivica Dačić poručio je večeras da je jedini razlog za otkazivanje skupa bezbednosna procena.

- Procenjeno je da niko ne može da garantuje bezbednost i doneta je jedinstvena odluka da se svi skupovi za subotu zabrane - rekao je Dačić i dodao da je prekinuo posetu Grčkoj zbog događaja u vezi sa Paradom ponosa. On je dodao da je odluku doneo državni vrh.

Parada bila spremna

Podsetimo, danas po podne u 16 sati bila je zakazana sednica Biroa koju je sazvao prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić.

Organizatori "Parade ponosa" još juče su najavili da je sve spremno za njeno održavanje ističući da očekuju da će šetnja biti održana, ali da još nisu dobili bezbednosnu procenu. Srpski "Obraz" organizacija SNP "Naši", Sabor "Zavetnici" i još nekoliko organizacija i pojedinaca prijavili su održavanje čak 10 skupova u subotu i to istovremeno s Prajdom navodeći da žele mirno i dostojanstveno da organizuju ta okupljanja. Protest ispred zgrade Vlade Srbije, 28. septembra najavio je i pokret "Dveri".

Premijer Ivica Dačić izjavio je večeras da je odluka o otkazivanju doneta pre svega iz bezbednosnih razloga i dodao da će biti zabranjeni svi skupovi koji su bili zakazani za sutra. On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa sutra ne bude održana.

"Bezbednosne procene govore da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana", poručio je Dačić. Dačić je istakao da je odluka doneta jednistveno i bez ikakvih političkih konotacija. Prema njegovim rečima, na sednici odbora svi su izneli svoja mišljenja i bilo je dosta onih koji su smatrali da bi iz političkih razloga za nas bilo dobro da se Parada održi.

Da li je trebao neko da pogine

"Naročito zbog slike koja bi trebalo da ode u svet, ali, s druge strane, šta ako bi otišle drugačije slike - da padne ljudski život. Ko bi onda bio odgovoran za to i za posledice po našu državu", rekao je Dačić. On je istakao da bi, da je u pitanju bila politička odluka, bilo drugačije jer članovi Birao, i pre svega, on kao premijer i ministar unutrašnjih poslova i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić nisu tu da sude ko šta lično misli o svemu tome, ali je u pitanju bila bezbednost.

Pitanje je, kako je rekao, bilo da li postoje bezbednosni razlozi za zabranu, da li je najbolje u ovom trenutku da se nijedan skup, zakazan za sutra, ne održi. "Voleo bih da kažem da nema nikave zabune - niko nije kapitulirao pred huligama, nije reč o tome, policija može da se suoči sa njima, ali da li je održavanje skupa dovoljno visoka cena da se stvara atmosfera kao pre nekoliko godina", rekao je Dačić i dodao da je očigledno to nešto za šta je potrebno vreme.

Dve reakcije će biti negativne

On smatra da će sa početkom pregovora o članstvu u EU sigurno i te teme doći na dnevni red, da neće moći da budu izbegnute, ali da je u ovom trenutku najvažnija bezbednost i sigurnost građana - i onih koji bi učestvovali u Paradi, i onih koji bi bili protiv, i policije koja bi to morala da obezbeđuje. Upitan da li očekuje negativne rekacije, on je rekao da će "sve biti negativne", ali je ponovio da je kao ministar policije prve godine dozvolio Paradu ponosa, da su posledice bile teške i da je upravo zato više puta isticao da od ovog skupa ne treba praviti politički spektakl i da ovakva odluka sigurno nije ničija pobeda.

On je dodao i da nije dobro što se sve to vezuje za datume koji su bitni za evropski put Srbije i da ispada kao da neko ucenjuje Srbiju. "Ne mislim da je to uslov, Srbija radi mnogo teže i ozbiljnije stvari i ne može se narodu koji ima toliko frustracija nametati da tako lako prihvati nešto protiv čega je ogromna većina društva, sve crkve...", rekao je Dačić i dodao dan se Parade ne održavaju ni u svim zemljama Evrope. On je takođe rekao i da su manifestacije u okviru "Prajd vika" (Pride week) trajale cele nedelje i da nije bilo nikakvih problema.

Američka ambasada: Razočarani smo odlukom

Američka ambasada u Beogradu izrazila je večeras "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa. "Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Američka ambasada je "snažno osudila" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

"Veoma smo razočarani odlukom Vlade Srbije da zabrani beogradski Prajd 2013 zakazan za subotu 28. septembar", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Ambasada navodi i da su prava na slobodu govora, okupljanja i udrživanja osnovna ljudska prava koja treba da uživaju svi i koja nije rezervisana "ni za jednu pojedinačnu grupu u društvu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track