DAN ODLUKE: Amerikanci glasali u Nju Hempširu
Foto: Reuters

Predsednički izbori u SAD

DAN ODLUKE: Amerikanci glasali u Nju Hempširu

Planeta -
U prvih 43 sekundi današnjeg dana aktuelni američki predsednik i kandidat demokrata Barak Obama dobio je pet glasova isto koliko i njegov protiv kandidat, republikanac Mit Romni u Diksvil Noču

DIKSVIL NOČ - Stanovnici dva mala mesta u severnoj američkoj državi Nju Hempšir otvorili su ovogodišnje predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama pošto su obavali svoju građansku dužnost i glasali u ponoć, javljaju svetske agencije.

U prvih 43 sekundi današnjeg dana aktuelni američki predsednik i kandidat demokrata Barak Obama dobio je pet glasova isto koliko i njegov protiv kandidat, republikanac Mit Romni u Diksvil Noču.

U Harts Lokejšn Obama je dobio 23 glasa, a Romni devet, prenela je agencija AP. Za tridesetak glasova u dva mesta u maloj državi Nju Hempšir blizu američke granice s Kanadom bilo je potrebno 5,42 minuta.

Prema staroj američkoj tradiciji, američki predsednički izbori počinju nedugo posle ponoći u dva mala mesta - Diksvil Noč i Harts Lokejšn u maloj američkoj državi Nju Hempšir blizu granice s Kanadom. Ta dva mesta zajedno imaju jedva 120 stanovnika, a Diksvil Noč svake četiri godine privlači pažnju celog SAD kada se njegovi stanovnici prvi izjašnjavaju na izborima.

Ovi gradovi uživaju taj status od 1948. godine i stvar je ličnog ponosa da svi stanovnici s pravom glasa izađu što pre na birališta.

Rojters podseća da se očekuje da će najmanje 120 miliona Amerikanaca glasati o davanju Obami drugog predsedničkog mandata ili ga zameniti Romnijem.Njihova odluka će odrediti kurs zemlje u naredne četiri godine u oblasti potrošnje, poreza, zdravstva i spoljnopolitičkih izazova poput uspona Kine i nuklearnih ambicija Irana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track