DAN VOJSKE: Rodić unapredio 10 i odlikovao 43 oficira
Foto: Beta

Svečanost u Domu garde

DAN VOJSKE: Rodić unapredio 10 i odlikovao 43 oficira

Društvo -
Pripadnici srpske vojske unapređenja i odlikovanja dobili su, jer su svojom hrabrošću i zalaganjem doprineli tome da Vojska Srbije i dalje bude institucija kojoj se najviše veruje u Srbiji, rekao ministar Rodić

BEOGRAD - Ministar odbrane Nebojša Rodić uručio je danas na svečanoj ceremoniji u Domu garde na Topčideru ukaze oficirima Vojske Srbije koje je predsednik Republike Tomislav Nikolić, povodom dana Vojske 23. aprila, unapredio u najviše oficirske činove, kao i 43 odlikovanja pripadnicima VS i tog ministarstva za hrabrost, zasluge i revnosnu službu.

Više zvanje - general-potpukovnik, general-major i brigadni general, dobilo je deset oficira, dok je najviše priznanje, orden Karađorđeve zvezde 3. stepena, dobila Vojnomedicinska akademija.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Jovica Draganić unapređen je u čin general-potpukovnika, dok su čin general-majora dobili zamenik komandanta Združene operativne komande Generalštaba VS brigadni general Slavoljub Janićijević, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba VS brigadni general Goran Zeković i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane brigadni general Bojan Zrnić.

U čin brigadnog generala unapređeni su načelnik štaba Komande za obuku pukovnik Stanko Vasiljević, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba VS pukovnik Željko Ninković, komandant Centralne logističke baze Uprave za logistiku Generalštaba VS pukovnik Petar Latković, načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Siniša Radović, zamenik direktora Vojnobezbednosne agencije MO pukovnik Petar Cvetković i zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije MO pukovnik Slavoljub Dabić.

Prema rečima ministra Rodića, pripadnici srpske vojske unapređenja i odlikovanja dobili su, jer su svojom hrabrošću i zalaganjem doprineli tome da Vojska Srbije, kako je istakao, i dalje bude institucija kojoj se najviše veruje u Srbiji.Ministar odbrane je, u obraćanju nagrađenim oficirima, rekao da je prethodnih godinu dana bio period intezivnih organizacijskih i drugih promena u Vojsci Srbije i tom ministarstvu koje bi trebalo da doprinesu većoj operativnosti, ali i borbenoj gotovosti srpske vojske, s obzirom da će period pred nama "sasvim sigurno doneti i potpuno nove bezbednosne izazove, rizike i pretnje u svim segmentima društvenog života".

Kako je ocenio, Srbija tek sada u punom smislu ulazi u period najintenzivnijih promena koje predstavljaju "određenu vrstu potencijalnih žarišta za nastanak konflikata različite vrste i intenziteta".Prema njegovim rečima, probleme koje je Srbija nasledila moraće da reši na putu ka zajednici evropskih naroda."Rešenja će izvesno biti bolna, kao i sva ona koja su iznuđena, ali će biti takva da pružaju šansu za potpuno nov početak, baziran na istini i pravdi, utemeljen na realnom, mogućem i održivom razvoju i usmeren ka prosperitetu celog našeg društva i države", rekao je Rodić.

On je dodao da pripadnici Vojske Srbije, uprkos teškim uslovima, nastoje po svaku cenu da zaštite otadžbinu i građane, svesnim rizikovanjem života u vanrednim situacijama i prirodnim nepogodama, poručivši da takva dela ne smeju ostati neprimećena i da su im zato uručena odlikovanja, "jedan od najvažnijih simbola državnog identiteta".

Govoreći o unapređenju ofičira u viši čin, Rodić je podsetio na srpskog generala i akademika s kraja 19. veka Jovana Miškovića, koji je, kako kaže, isticao da oficir mora da bude svestrano obrazovan i da, kao kulturna osoba, disciplinovano izvršava vojničke zadatke.Rodić je izrazio uverenje da će Srbija i njena vojska, suočavajući se sa svakim iskušenjem, umeti da bude na visini zadatka, i da časno, odgovorno, hrabro i postojano viteški ispuni svoje zadatke "bez obzira na opasnosti i teškoće s kojim se budu suočavali".

Načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković uručio je na kraju svečanosti u ime svojih kolega ministru odbrane Veliku plaketu Vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track