Danas dodatne konsultacije DS o vladi
Foto: Rts

Danas dodatne konsultacije DS o vladi

Politika -
Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je rekla da postoji težnja koalicije okupljene oko socijalista da sa DS formira parlamentarnu većinu

BEOGRAD - Demokratska stranka na sednici užeg Predsedništva odlučila je da održi konsultacije s koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP i URS, a potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je rekla da postoji težnja koalicije okupljene oko socijalista da sa DS formira parlamentarnu većinu, ali da nema informacije da se u tom pravcu nešto bitno dogodilo.

Kako je juče saopšteno iz DS, uže Predsedništvo odlučilo je da ta stranka treba da intezivira pregovore vezane za pravljenje programske vlade zasnovane na odgovornoj ekonomskoj politici, borbi protiv siromaštva i borbi protiv korupcije, sa ciljem da ta vlada bude stabilna i podržana od široke većine u Skupštini Srbije.

"Stoga će danas Demokratska stranka održati dodatne konsultacije vezane za formiranje vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP-om i URS-om", navedeno je u saopštenju.

Đukić Dejanović je rekla da postoji težnja koalicije okupljene oko socijalista da sa DS formira parlamentarnu većinu, ali da nema informacije da se u tom pravcu nešto bitno dogodilo.Ona je kazala da pregovore vodi lider socijalista Ivica Dačić i da od nedavnog sastanka sa liderom DS-a Borisom Tadićem, o čemu je javnost obaveštena "nema informacija da se nešto bitno dogodilo".

Đukić Dejanović je rekla da je o najavi užeg Predsedništva DS da se nastave razgovori s koalicijom oko socijalista čula iz medija, s obzirom da je u Kragujevcu, gde radi kao lekar.Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković najavio je sinoć da će iste večeri razgovarati sa Dačićem, između ostalog, i o ekonomskom programu.

"Pričaćemo o svemu, o ekonomskom programu, pravimo i mi i DS svoj ekonomski program, pa ćemo posle na sastanku da vidimo šta je naš, a šta njihov predlog", rekao je Marković. On smatra da buduća vladajuća koalicija treba da bude velika.

Marković, međutim, nije želeo da komentariše najavu DS da će danas održati dodatne konsultacije oko formiranje vlade sa koalicijom SPS-PUPS-JS, LDP i URS, kao ni poziv lidera naprednjaka Aleksandra Vučića socijalistima da formiraju vladu.

Prethodno je Srpska napredna stranka zvanično pozvala Socijalističku partiju Srbije na razgovore o formiranju republičke vlade.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić naveo je, uz poziv SPS-u na razgovore, četiri prioriteta i cilja koje bi buduća vlada trebalo da ostvari, odnosno oko čega bi trebalo da se postigne dogovor.

Ti prioriteti su da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, ekonomske reforme, borba protiv korupcije i kriminala i ispitivanje svih "pljačkaških privatizacija", kao i pitanje kako i na koji način sačuvati teritorijalni integritet Srbije ne odustajući od evropskog puta.

Lider SNS smatra da će se do ponedeljka znati ko će formirati vladu.

U Ujedinjenim regionima Srbije i Liberalno demokratskoj partiji kažu da za sada nema novih informacija u vezi sa razgovorima o formiranju buduće vlade. tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track