UŽIVO: Badnje veče i Božić
Foto: TANJUG

Najradosniji dan

UŽIVO: Badnje veče i Božić

Društvo -
Vernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane
1 / 38 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pravoslavni vernici u Srbiji slave po julijanskom kalendaru Badnji dan, a u ponedeljak, 7. januara, Božić. Badnji dan je poslednji dan božićnog posta i tada se dovršavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišhanski praznik - Božić.

Vernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane. Badnjak se preliva vinom i premazuje medom, a pod kuće posipa slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Isus Hrist.

U crkvama širom Srbije služiće se povečerja i paliće se badnjaci. Patrijarh Irinej služiće liturgiju u ponoć u Hramu svetog Save. Božiću prethodi četrdesetodnevni post, a na dan praznika trpeza je bogata.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.00.25 Patrijarh Irinej služio božićnu liturgiju u Hramu

Božićna liturgija počela je u ponoć u Hramu Svetog Save u Beogradu. Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju je služio njegova svetost patrijarh Irinej, a prisustvovali su premijer Srbije Ivica Dačić i visoki državni zvaničnici, predstavnici hrišćanskih verskih zajednica i princ Aleksandar Karađorđević sa porodicm. Oko punog hrama okupili su se građani i vernici koji slave Božić. Poglavar Srpske pravoslavne crkve zapalio juče je zapalio badnjak u Crkvi Aleksandra Nevskog u Beogradu. Patrijarh Irinej je u božićnoj poslanici pozvao sve ljude da pokažu više dobre volje i istakao da u današnje vreme izgleda kao da je sve na prodaju, pa i ljudsko dostojanstvo. Irinej je pozvao sve Srbe da ne zaborave svoj jezik i veru, ma gde živeli. Patrijarh je ukazao na težak položaj Srba na Kosovu i na probleme sa kojima se suočavaju vernici Orhidske arhiepiskopije u Makedoniji. Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

23.45 Pravoslavni vernici u BiH obeležili Badnji dan

Pravoslavni vernici u BiH proslavili su danas Badnji dan, a danas slave najradosniji praznik rođenja Isusa Hrista - Božić. U brojnim pravoslavnim crkvama upriličeno je paljenje badnjaka, kao uvod u praznik Hristova rođenja. U nedelju uveče je u Sarajevu upriličeno paljenje badnjaka u dvorištu Stare pravoslavne crkve svetog arhanđela Mihaila i Gavrila. Odbor za međureligijsku saradnju BiH uputio je čestitku građanima, pravoslavnim vernicima povodom Božića. "Božić kao praznik pomirenja zajednice, radosti porodice i toplog strujanja božanske ljubavi kroz ovaj svet, koja može da zagreje svaki dom i svako srce, oživljujući ih za život i radost, neka svakomu čoveku obnovi nadu u beskrajnu Božiju ljubav", naveo je u božićnoj čestitki Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici.

22.55 U Lovćencu naložen crnogorski badnjak

Centralna manifestacija loženja badnjaka u crnogorskoj dijaspori održana je u Lovćencu u Vojvodini, uz prisustvo velikog broja Crnogoraca iz Vojvodine, Srbije i regiona, saopštilo je danas Udruženje Crnogoraca Srbije "Krstaš". Pročitana je poslasnica mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, a badnjake je blagoslovio sveštenik te crkve Neđeljko Furtula. U organizaciji udruženja "Krstaš" priređen je i vatromet i kulturno-umetnički program u kojem su nastupili Crnogorsko kulturno-prosvetno društvo "Princeza Ksenija" i pevač Bojan Tomović.

22.25 Badnje veče obeleženo širom Kosmeta

Srbi na Kosovu i Metohiji večeras obeležavanju Badnje veče, uoči najradosnijeg praznika - Božića, a centralna liturgija, koju je služio vladika Teodosije, održana je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici. U svim crkvama i manastirima Eparhije raško-prizrenske, čak i mestima u kojima više i nema puno Srba, kao što su Priština, Peć i Prizren, služene su liturgije, nakon čega su naloženi badnjaci. Centralna proslava Badnje večeri bila je u Kosovskoj Mitrovici, gde je u Hramu Svetog Dimitrija liturgiju služio episkop Teodosije, a proslavi je prisustvovao šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.U Čaglavici, nadomak Prištine, Srbi su velikim vatrometom, koji je trajao više od 15 minuta, obeležili Badnje veče. Tokom Badnjeg dana u gotovo svim sredinama gde živi srpsko stanovništvo bilo je primetno pojačano prisustvo Kosovskih policijskih snaga. Iako je običaj da se badnjaci seku rano izjutra, Srbi su ovog puta, iz bezbednosnih razloga, po badnjake odlazili nešto kasnije, posebno oni južno od Ibra. Srbi na severu Kosova su, takođe iz istih razloga, najčešće organizovano po selima tek u kasnim jutarnjim satima išli u obližnje šume po badnjake. "Od 1999. godine mi idemo organizovano u seču badnjaka. Muškarci iz celog sela se skupe i odlaze u obližnju šumu da seku badnjak, koji potom nose u svoje domove", rekao je Tanjugu Vitomir Milanović iz Leška. Međutim, ni ovogodišnji Badnji dan nije protekao bez incidenata, pošto su pripadnici "Samoopredeljenja" pokušali da spreče grupu Srba da uđu u hram u Đakovici. Centralna proslava Božića održaće se sutra u Gračanici, gde će prazničnu liturgiju služiti vladika raško-prizrenski Teodosije.

21.40 Naloženi Badnjaci ispred Kraljevskog dvoraIspred Kraljevskog dvora večeras su tradicionalno naloženi Badnjaci, u prisustvu porodice Karađorđević i velikog broja gostiju i vernika. Paljenju Badnjaka su, pored članova porodice Karađorđević, prisustvovali predstavnici Žandarmerije i medija, kao i zaposleni na Dvoru. Članovi porodice Karađorđević će u ponoć prisustvovati Bozićnjoj liturgiji koju će u Hramu Svetog Save služiti patrijarh srpski Irinej.

21.36 Tradicionalno paljenje badnjaka ispred crkve Uspenja Presvete Bogorodice na Palama.

21.15 Badnjaci ispred Hrama Svetog Đorđa u Boru

U borskom pravoslavnom Hramu Sveti Đorđe večeras su sveštenici te crkve upalili badnjak, u prisustvu velikog broja građana. Paljenju badnjaka prethodila je večernja liturgija u tom hramu, koju su, pred velikim brojem vernika, služili lokalni sveštenici.20.55 Vulin na Badnje veče s porodicom Pešić u Mitrovici

Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je Srbija na Kosovu i Metohiji prisutna u onoj meri koliko Srba živi u pokrajini. Vulin je na Badnje veče posetio raseljenu porodicu Pešić, koja živi u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, i tom prilikom istakao da niko u pokrajini ne sme da bude bez hleba i nade. Poklonivši računar deci Dragiše Pešića, koji je rodom iz sela Mlečani u opštini Klina i koji u Mitrovici živi već četiri godine, Vulin je kazao da je zahvalan ovoj porodici koja je ostala da živi na Kosovu. Dragiša Pešić je istakao da posetu predstavnika Vlade Srbije shvata kao podršku opstanku na Kosovu i dodatni motiv da nastavi da se bori da sa svoje troje dece ostane da živi u pokrajini.

20.35 Vladika Teodosije: Mir, sloga, ljubav

Vladika raško-prizrenski Teodosije poželeo je danas građanima koji slave Božić mir, slogu i međusobnu ljubav. "Ako čovek to troje nema u sebi, onda ne može reći da ide putevima naših predaka. Najpotrebniji su nam međusobna sloga i jedinstvo ", rekao je Teodosije, koji je osveštao badnjak u porti Crkve svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Teodosije je poželeo i da ne bode podela na one koji različito govore i na one koji žive severno i južno od Kosovske Mitrovice. "Želimo da opstanemo i ostanemo na ovoj svetoj zemlji. Ako se to dogodi, a dogodiće se, onda ćemo da sačuvamo svoje svetinje ali ono što je najvažnije je da sačuvamo sebe i opstanemo kao narod", rekao je Teodosije.

20.20 Vulin: Zlo i nepravda ne mogu odvojiti Nikolića od građana

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je večeras da Srbija želi mir i napredak i da nikakvo zlo i nepravda koji se ovih dana pokazuju neće biti dovoljno moćno da predsednika države Tomislava Nikolića odvoji od građana na Kosovu i Metohiji. Vulin je, u izjavi za RTS iz Kosovske Mitrovice, gde je prisustvovao paljenju Badnjaka ispred Hrama Svetog Dimitrija, kazao da predsednik Nikolić sugrađanima na Kosovu i Metohiji šalje najbolje želje i veliku žalost što mu je zabranjeno da dođe na Kosovo i Metohiju. Direktor vladine kancelarije za KiM je rekao da Nikoliću nije dozvoljeno da dođe na Kosovo i Metohiju i da "na licu mesta" potvrdi koliko su Srbi jedinstveni. "Ovo je godina u kojoj će Srbi celom svetu pokazati koliko mogu da budu jedinstveni kada je Kosovo u pitanju", rekao je Vulin.Komentarišući odluku da se Nikoliću ne dozvoli poseta Kosovu i Metohiji, Vulin je rekao da bi međunarodna zajednica morala da počne da se ponaša u skladu sa svojim mandatom. "Ako ne možete da zaštitite predsednika i omogćite mu da dođe u Gračanicu, na Božić, a koga možete", upitao je Vulin.

20.00 Paljenjem badnjaka Srbi na Kosovu pripremaju se za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika-Božića. U prisustvu oko 1.000 Srba iz centralnog dela Kosova u porti manastira Gračanica upaljen je badnjak, čime je počela proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića. U crkvi Svetog Dimitrija u Zvečanu na severu Kosova badnjak je osveštao episkop raško-prizrenski Teodosije. Paljenju badnjaka prisustvovali su i predstavnici Kfora. Tokom paljenja badnjaka bila je isključena struja u glavnoj ulici u Gračanici, što je protumačeno kao novi pritisak na preostale Srbe centralnog Kosova.

19.55 Tradicionalno paljenje badnjaka u Sremskim Karlovcima. Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćhanskom svetu.

19.28 Paljenjem badnjaka i unošenjem slame u oba loznička hrama, kao i svim parohijskim i manastirskim crkvama u Jadru simbolično je večeras najavljeno rođenje Isusa Hrista, čemu su, uz svetu liturgiju, u tom kraju prisustvovali mnogobrojni vernici. U hramu Pokrova presvete Bogorodice, a zatim i u novoj crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Loznici, održane su svete liturgije nakon čega je, u prisustvu mnogobrojnih vernika, naložen badnjak, čime je simbolično najavljeno Hristovo rođenje. U obe crkve nalaganje badnjaka pratio je raskošan vatromet koji je upotpunio svečarsko raspoloženje na Badnje veče, što je, uz traženje poklona u slami, najviše obradovalo najmlađe Lozničane, dok su odrasli mogli da se posluže kuvanim vinom i rakijom.

18.53 Sijalo je večeras Sarajevo, okupano iskrama naloženih badnjaka. U Staroj crkvi na Baščaršiji vernici, jedni uz druge, molili su za zdravlje i mir, poklanjajući svima božju ljubav iz srca. I dok se Srbi koji danas žive u Sarajevu brzo i lako mogu prebrojati, jer ih je malo, njihovi sunarodnici iz Istočnog Sarajeva su u velikom broju došli da zajedno proslave Badnji dan, prisustvuju nalaganju badnjaka i vesele se sutrašnjem Božiću uz običaje koji se ne zaboravljaju. Za najmlađe su priredili iznenađenja, poput jaganjaca uz jasle kako bi im dočarali ugođaj Vitlejemske pećine u noći uoči Isusovog rođenja.

Sarajevo okupano iskrama naloženih badnjaka (Foto:Klix)
Sarajevo okupano iskrama naloženih badnjaka (Foto:Klix)

18.40 Tradicionalno paljenje badnjaka ispred Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla na Topčideru u Beogradu. Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćhanskom svetu

18.36 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i vladika raško-prizrenski Teodosije pozvali su večeras u Kosovskoj Mitrovici na slogu i mir, uz ocenu da je ovo godina velikih odluka. Vulin je, obraćajući se vernicima ispred Hrama Svetog Dimitrija, pred paljenje Badnjaka, rekao da se Srbija moli za mir, koji želi, a u toj želji ne sme da ostane sama. Vulin je ocenio da je godina, koja je pred nama, godina velikih odluka, i godina jedinstva. Prema njegovim rečima, to će biti godina u kojoj će Srbi ponovo otkriti šta znači biti jedno, odnosno šta znači ne deliti se oko Kosova i Metohije. Vulin je istakao da će to biti godina u kojoj će Srbi otkriti slogu i deliti uverenje da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo njihove zemlje. Vladika Teodosije poručio je okupljenim građanima da se ne dele "na one koji govore ovo ili ono ili koji su južno ili severno od Mitrovice". Centralno obeležavanje Badnje večeri na Kosovu i Metohiji održano je u Hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici gde je osveštavanje i paljenje Badnjaka obavio episkop Teodosije.

18.30 -Predsednik Slovenije Borut Pahor posetio je, uoči pravoslavnog Božića, crkvu Svetog Ćirila i Metodija i razgovarao sa predstavnicima SPC u Sloveniji.

17.48- Patrijarh srpski Irinej upalio je večeras u beogradskoj crkvi Sveti Aleksandar Nevski božićni Badnjak. Prethodno je održana večernja služba, čime je počelo bdenje, koje će trajati do 19 sati, a u ponoć će, kao i u svim pravoslavnim crkvama širom Srbije, biti održana ponoćna Božićna liturgija. Paljenju badnjaka prisustvovao je veliki broj Beograđana, koji su otpevali i božićnu pesmu

15.31 - Članovi stranke "Zajedno za Šumadiju", predvođeni liderom Veroljubom Stevanovićem, predali su danas Badnjak stranačkom kolegi i predsedniku FK "Radnički" Nebojši Vasiljeviću, koji se nalazi u pritvoru u Okružnom zatvoru u obližnjem Petrovcu. Vasiljević se sumnjiči da je za oko pola miliona evra oštetio taj fudbalski klub.

15.05 Dve grupe konjanika donele badnjake, koji su nakon osvećivanja, zapaljeni ispred crkve Svetog Nikole i pravoslavnog hrama Svetih Kozme i Damjana u Kikindi.

15.00 SPC je na Cetinju badnjake naložila pred Cetinjskim manastirom, dok su vernici CPC u isto vreme obavili nalaganje ispred Dvorca kralja Nikole.

15.00 - Vračar organizovao dodelu božičnih paketića i paljenje badnjaka.

13.43 - Srpska napredna stranka danas je unošenjem badnjaka u sedište stranke na Novom Beogradu obeležila Badnji dan, a njen lider Aleksandar Vučić je poručio da je obaveza naprednjaka da brinu o čeloj Srbiji i svim njenim gređanima, bez obzira kojoj naciji, veroispovesti ili stranci pripadaju. Vučić, koji je uneo badnjak, naglasio je da politička mržnja više ne sme da postoji u Srbiji i pozvao sve da se ujedine oko ključnih nacionalnih pitanja, a da se svi problemi i nesuglasice rešavaju mirno i na demokratski način.Ovo je prvi put da SNS Badnji dan obeležava bez prisustva nekadašnjeg predsednika stranke, a sada predsednika Srbije Tomislava Nikolića koji je u skladu sa opredeljenjem i izbornim obećanjem podneo ostavku na sve stranačke funkcije, a Vučić je tim povodom rekao da se nada da će Nikoliću dogodine obaveze dozvoliti da bude prisutan.

13.11 - I Zemun tradicionalno obeležava Badnji dan.

13.00 - Dve povorke konjanika, zaprega, fijakera koje donose badnjak kretaće se na putu do crkve Svetog Nikole u centru Kikinde, ali i porte pravoslavnog hrama Svetih Kozme i Damjana na periferiji grada, najvažnijim ulicama. Njihov dolazak planiran je u 15 sati, kada će očekuje osvećenje i paljenje badnjaka. U Kikindi se ovakav način donošenja badnjaka praktikuje već dvadesetak godina, a po prvi put organizovane su dve povorke.

12.32 - Ulicama Banjaluke danas su u duhu srpske pravoslavne tradicija automobilima provezeni badnjaci koji su usečeni u rano Badnje jutro. Badnjaci su doneseni ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, gde su ih dočekali sveštenici banjalučke eparhije, pojeći tradicionalni tropar posvećen Badnjaku. Badnjaci su zatim uneseni u hram.Osveštenje badnjaka obaviće episkop banjalučki Јefrem posle večernjeg bogosluženja u hramu Hrista Spasitelja koje počinje u 17 časova. Potom će u porti hrama Svete Trojice biti obavljeno paljenje badnjaka.

12.05 - Organizovanim odlaskom na seču badnjaka u naselju Makova sedmica i njegovim unošenjem u crkvu, u Subotici su danas vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas počeli da obeležavaju Badnji dan i veče. U osam časova, iz porte crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, okupljeni vernici krenuli su u organizovanu seču badnjaka koja se tradicionalno organizuje u naselju Makova sedmica, nakon čega je badnjak unet u crkvu. Pravoslavni vernici će se ponovo okupiti u crkvi u popodnevnim časovima, odakle će u 17 časova krenuti litija do glavnog gradskog trga, gde će ispred spomenika caru Jovanu Nenadu badnjak biti osvećen i zapaljen. Organizatori obeležavanja Badnjeg dana i Badnje večeri u Subotici su tradicionalno Srpska pravoslavna Crkvena opština i Srpski kulturni centar "Sveti Sava". U 21 čas u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" biće priređeno i guslarsko veče, na kome će učestvovati guslari Željko Čurović, Slavko Jeknić i Saša Laketić.

12.00 - Članovi Pokreta SNP Naši sekli badnjak.

11.35 Tradicionalna litija u organizaciji opštine Zvezdara, predvođena sveštenstvom zvezdarskih crkava, krenula je od crkve u Kajmakčalanskoj ulici a zatim nastavila ulicama Pop Stojanovom i Bulevarom kralja Aleskandra. Srpska pravoslavna crkva i vernici koji poštuju Julijanski kalendar danas obeležavaju Badnji dan, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svetu.

11.23 U Novom Sadu, ispred Gradske kuće organizovano je delenje badnjaka

11.00 - ĐAKOVICA - Grupa Albanaca blokirala dolazak pravoslavnih vernika u crkvu Uspenja presvete Bogoridice u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada. Pripadnici albanskog pokreta Samoopredeljenje i organizacije "Glas majki" okupili su se ispred ulaza u pravoslavnu crkvu Uspenja presvete Bogoridice u Đakovici, protestujući zbog najavljenog dolaska raseljenih Srba iz tog grada.Sestrinstvo crkve je prenelo da je grupa Albanaca okupljanjem jutros blokirala dolazak pravoslavnih vernika u crkvu na Badnji dan. Policija obezbeđjuje ulaz u crkvu u Đakovici, a monahinje ne izlaze ni u dvorište crkve. Sestre su u crkvi Uspenja presvete Bogoridice bez smetnji služile jutarnju liturgiju, a onda se povukle u konak.

10.06 -U svim hramovima kruševačke eparhije danas će, uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida, biti obeležen Badnji dan, uz liturgiju i paljenje badnjaka, a sutra će biti proslavljen Božić. Protojerej stavrofor objašnjava da će se na Badnje veče, posle večernje liturgije, osveštati vodica i biće organizovano paljenje badnjaka, kada će se po tradiciji, ispred hrama okupiti mnogo naroda. “Na ovaj način ćemo svi zajedno uzeti učešće u ovom velikom prazniku”, objasnio je on. Starešina crkve Sveti Đorđe ističe, da bi obeležavanje Božića valjalo započeti molitvom, a da posle toga, kada se dobije blagoslov iz crkve, treba uneti badnjak i okupiti porodicu za trpezom. “To veče treba provesti u zajedništvu jer je i suština vere da nas drži u neprestanoj zajednici i služenju jedni drugima”, kazao je starešina.9.36 - U Crnoj Gori i ove godine će na Badn nalagana dva badnjaka - jedan u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, dok će drugi naložiti pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC). Mitropolija crnogorsko-primorska nalagaće na Cetinju badnjake u 15 sati, pred Cetinjskim manastirom, dok će CPC u isto vreme to učiniti ispred Dvorca kralja Nikole. Paralelno loženje badnjaka najavljeno je i u Podgorici, Nikšiću i Baru. Odvojene božićne proslave u Crnoj Gori traju od 1994. godine. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je u božićnoj poruci da je u današnjem svetu na delu obesmisljavanje svetinje braka u funkciji razaranja porodice. Prema njegovim rečima, na delu je globalna seksualna revolucija kojom se obesmišljava svetinja braka, razara porodica, ukida monogamija, odnosno legalizuju se sve seksualne izopačenosti. Poglavar kanonski nepriznate CPC Mihailo kazao je u božićnoj poruci da bez opstanka te crkve nema ni opstanka Crne Gore. Povodom božićnih praznika neradni dani u Crnoj Gori su 6,7 i 8. januar.

9.23 - Ruski patrijarh Kiril pozvao je u Božićnoj poslanici na milosrđe, snishodljivost i toleranciju, na vršenje dobrih dela kako bi se stvarnost makar malo izmenila nabolje. "Kao što je Hrist prema nama pokazao istinsku milost, beskrajno razumevanje za naše nedostatke, tako smo i mi dužni da budemo milostivi i tolerantni prema ljudima", naveo je patrijarh Kiril u poslanici, objavljenoj na sajtu Moskovske patrijaršije. "Treba da se brinemo ne samo za naše bliske, mada o njima treba da se najpre brinemo, već i za naše prijatelje i istomišljenike, kao i za one koji još nisu postigli jedinstvo s Bogom", poručio je patrijarh Moskovski i cele Rusije. On je pozvao vernike da u molitvama uvek imaju u vidu blagostanje svog naroda, domovine i crkve. "Svako od nas vršeći dobra dela sposoban je da makar malo nabolje izmeni realnost koja nas okružuje. Samo zajedno ćemo biti jači. Jer bezakonje je nesposobno da pobedi ljubav, kao što mrak ne može da proguta svetlost istinskog života", naveo je patrijarh Kiril.

8:41 Srbi na Kosovu i Metohiji rano jutros započeli su obeležavanje Badnjeg dana, odlaskom u obližnje šume po badnjak. Srbi sa severa Kosova od ranih jutarnjih sati sekli su badnjake u obližnjim šumama a centralna gradska ulica u Kosovskoj Mitrovici je njima ukrašena. Srbi iz centralnog Kosova, zbog bezbednosnih prilika, nešto kasnije će organizovano ići po badnjake.Na Badnji dan u svim crkvama i 20 manastira Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske biće služena praznična liturgija i ložen badnjak, rečeno je Tanjugu u eparhiji. Liturgija će biti služena ne samo u srpskim enklavama i na severu Kosova već i u gradovima u kojima je ostao da živi mali broj Srba kao što su Priština, Peć i Prizren. Episkop raško-prizrenski Teodosije služiće večernju službu u hramu Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici a prisustvovaće joj i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Za razliku od centralne Srbije i hramova Srpske pravoslavne crkve u dijaspori, na Kosovu i Metohiji se ne služi ponoćna liturgija. Iz Eparhije raško-prizrenske su pozvali verni narod da se u što većem broju okupi u svojim hramovima i u miru i duhovnoj radosti proslavi Božić, radosni praznik rođenja Isusa Hrista.Centralna proslava Božića sutra na Kosovu i Metohiji biće održana u Gračanici, kada će Srbi organizovano posetiti i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice koji je stradao u martovskim neredima 2004. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track