Danas Međunarodni dan demokratije
Foto: Ivan Medjedovic

Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala

Danas Međunarodni dan demokratije

Društvo -
Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost će, u okviru inicijative "Otvoreni paralment", organizovati akciju "Glas za demokratiju" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu

BEOGRAD- U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan demokratije, koji je Generalna skupšina UN proglasila 2007. godine, kao Dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost će, u okviru inicijative "Otvoreni paralment", organizovati akciju "Glas za demokratiju" na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Projekat "Otvoreni Parlament" sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine - Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Jukom- Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa.

Generalna skupština UN je, donošenjem odluke o proglašenju 15. septembra za Međunarodni dan demokratije, pozvala sve članice, vladine i nevladine organizacije da taj dan obelažavaju kao dan borbe za ostvarenje demokratskih ideala.

Tada je, kako je navedeno, potvrđen stav da je "demokratija univerzalna vrednost, zasnovana na slobodnoj volji naroda da odrede svoj politički, ekonomski, kulturni i društveni sistem i u potpunosti učestvuju u svim aspektima života".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track