Danas o maloj maturi
Foto: Tanjug

Odbor za obrazovanje

Danas o maloj maturi

Društvo -
U predlogu se navodi da će na završnom ispitu biti tri testa: iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovanog testa -pitanja iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije

BEOGRAD - Na sednici skupštinskog Odbora za obrazovanje danas bi članovi odbora trebalo da se upoznaju sa detaljima o tome kako i koliko predmeta će đaci osmog razreda polagati na maloj maturi 2014. godine.

Nacionalni prosvetni savet je početkom septembra usvojio predlog programa završnog ispita, čiji je tekst pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i uputio ga ministru prosvete koji daje poslednju reč.

U očekivanju odluke ministra, koji je prošle sedmice održao sastanak s direktorima škola o predstojećoj maloj maturi, u predlogu NPS stoji da će na završnom ispitu biti tri testa: iz srpskog (maternjeg) jezika, matematike i kombinovanog testa (pitanja iz pet predmeta - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije). Testovi su sastavljeni od neobjavljenih (nepoznatih) pitanja i sadrže od 20 do 40 zadataka u zavisnosti od težine i tipa zadatka, navodi se u predlogu.U međuvremenu, u javnosti je nastala dilema, jer se umesto kombinovanog pominje test opšte kulture.

Kako se očekuje, ova zabuna treba da bude razrešena na sednici Odbora za obrazovanje."Učiniću sve da pitanja budu maksimalno lagana, neopterećujuća, opšteg tipa, pitanja koja će pokazati snalaženje učenika, inventivnost, a ne nešto što predstavlja zbir podataka koje će da nauče samo tada i više im nisu potrebni", rekao je ranije ministar Jovanović.

U međuvremenu je na sastanku interresorne radne grupe zadužene za organizaciju završnog ispita dogovoreno da će testovi biti distribuirani elektronskim putem do škola gde će se i štampati neposredno pre polaganja ispita.

Na sednici Odbora za obrazovanje biće reči i o problemu finansiranja Istraživačke stanice Petnica.Direktor Petnice Vigor Majić danas je rekao da najava i obećanje nadležnih da će IS biti uplaćeno 28 miliona dinara iz budžeta, za sada još nisu realizovani, istakavši da su zbog nedostatka para prvi put primorani da primaju prijave dece za programe u narednoj godini samo elektronski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track