UŽIVO Novi Sad: Počelo tajno glasanje za smenu Pavličića
Foto: Radio 021

Talasanje Panonskog mora

UŽIVO Novi Sad: Počelo tajno glasanje za smenu Pavličića

Srbija -
Ja nikom ne bih poželeo ono što smo ja i moja porodica proživljavali prethodnih nedelja, bez bilo kakve potrebe, rekao je Igor Pavličić

NOVI SAD - Vanredna sednica Skupštine Novog Sada počela je oko 11.30h. Prisutni su odbornici još uvek vladajućih stranaka, kao i opozicije koja ima većinu za smenu gradskih čelnika i direktora javnih i javno-komunalnih preduzeća. Gradonačelnik Igor Pavličić je opušten i nasmejan.Sem velikog broja novinara , snimatelja i fotoreportera u sali su bile osobe koje nemaju pravo da prisustvuju sednicama, pa je Milorad Mirčić iz SRS zatražio da ih obezbeđenje udalji te je trenutno pauza. Na početku zasedanja, nije prošao predlog da se odbornici izjašnjavaju o predlozima podizanjem ruke.Ispred skupštinske zgrade u Žarka Zrenjanina nalaze se i meštani Bocki koji protestuju zbog nerešenih problema tog mesta.

Skupština grada Novog Sada broji 78 odbornika.

23:15

Počelo tajno glasanje za smenu gradonačelnika. Predsednici parlamenta, radi nepristrasnosti, pomažu odbornici Veljko Krstonošić (DS) i Aleksandar Đurđev (Dveri), a određena je pauza kako bi skupštinska služba pripremila uslove za tajno glasanje, preneo je Radio 021.

22:45

Reč uzeo gradonačelnik Igor Pavličić. Dosadašnji prvi čovek grada naveo je da je najvažniji zadatak za većinu koja želi da ga smeni spremnost na dijalog i slušanje konstruktivne kritike.

"Ja nikom ne bih poželeo ono što smo ja i moja porodica proživljavali prethodnih nedelja, bez bilo kakve potrebe. Dijalogom smo uspeli da ovu sednicu nastavimo u mirnom tonu, i želim da tako nastavimo, jer to smatram najbitnijim. Važno je da ne kvarimo odnose i da možemo jedni druge da za neko vreme pogledamo u oči i uporedimo rezultate"

"Radili smo u teškim uslovima, i ponosan sam na sve ono što smo postigli. Novoj vlasti ostavljamo 6 milijardi na računu, pametno sa tim. Rebalansom su obezbeđena sredstva za završetak svih investicija koje smo započeli. Most, Arhiv, vrtići...sve, a na vama je kako ćete raspolagati sa tim sredstvima", kazao je Pavličić.

"Mi imamo iskustva u rešavanju problema, i iskreno vam poručujem da ćemo vam biti na raspolaganju za savet. Za loše stvari ćemo vas kritikovati, ali verujte, za dobre stvari ćemo vam čestitati", kazao je Pavličić, prenosi Radio 021.

22:15

Božidar Protić sa liste DS optužio je naprednjačku koaliciju da nema legitimitet, poručujući da je sastavljena od onih koje su sami optuživali za izbornu krađu, i odborničkih grupa koje čine ljudi koji su izbačeni iz svojih stranaka. Član gradskog veća za finansije Živko Makarić naveo je da je Novi Sad grad sa najboljim finansijskim stanjem u državi, "u šta će se nova vlast uskoro uveriti".

Izbačeni odbornik sa liste Nijedan od ponuđenih odgovora Živko Ćurčić nije komentarisao optužbe pojedinih odbornika kako je nelegitiman jer ga je stranka izbacila nakon priklanjanja naprednjacima, već je poručio da je nerealno da gradska vlast priča o tome šta je uradila, a ne pominje činjenicu da se Novi Sad prvi put u svojoj istoriji zadužio. Njegov imenjak Makarić mu je replicirao kako sigurno nije pročitao Memorandum o koriščenju sredstva kredita kojim se Grad zadužio, jer bi znao da je u pitanju "veoma povoljan kredit".

21:45

Rasprava o smeni Igora Pavličića i dalje traje. Kako je preneo Radio 021, odbornici sa liste DS i LSV se kolegama iz naprednjačke koalicije obraćaju sa "buduća vlast", i sugerišu da će nakon glasanja gradonačelnik biti smenjen. Odbornici DS sa Podbare, Limana, Telepa i drugih delova grada zbrajaju investicije i uspehe u svojim delovima Novog Sada.

21:15 U skupštini Novog Sada u toku je rasprava o razrešenju aktuelnog gradonačelnika Igora Pavličića

Predsednik novosadskog odbora naprednjaka Miloš Vučević i kandidat SNS za mesto gradonačelnika rekao je u raspravi da postoje nove objektivne okolnosti u gradskoj skupštini, da je formirana nova većina i da Pavličić nema većinsku podršku u palamentu.

S druge strane, u debati odbornici DS i LSV su isticali da je Vučević "politički nedosledan" jer je mnogo oštrije kritikovao Pavličića prethodnih dana u javnosti, dok je sada, kako su naveli, u mnogome promenio retoriku.

Govoreći o rezultatima koje je još uvek aktuelni gradonačelnik Novog Sada ostvario u prethodne četiri godine, oni su naglasili da je Novi Sad za vreme njegovog manata dobio dva velika bulevara.

Odbornici DS i LSV su odbacili tvrdnje opozicije da je Pavličić "najgori gradonačelnik u istoriji Novog Sada".

20:06 Šef odborničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Novog Sada Đurađ Jakšić ocenio je da zasedanje gradskog parlamenta predstavlja "lakrdiju, pijacu i cirkus" i da je sve vođeno isključivo željom Srpske napredne stranke (SNS) da pošto-poto prigrabi vlast u tom gradu.

20:00 Usvojen dnevni red, zajedno sa predlozima predsednice parlamenta Aleksandre Jerkov, ima 20 tačaka, a izbor novog gradonačelnika je 15. tačka. Odbornici su na početku sednice raspravljali o prvoj tački dnevnog reda - predlogu o razrešenju predsednika, zamenika predsednika i članova Gradske izborne komisije. Ubrzo posle toga, Jerkov je odredila pauzu radi formiranja nove Gradske izborne komisije, koja će verifikovati ostavke odbornika koji prelaze na druge funkcije. Prethodno, odmah posle glasanja o dnevnom redu sednicu su napustili odbornici SRS.

19. 15. Odbornici se izjašnjavaju o povredama poslovnika, a očekuje se i glasanje o dnevnom redu koji će predložiti Aleksandra Jerkov, prenosi RTV.

19.00 Šef novosadskih naprednjaka Miloš Vučević reklamirao je da nema odštampan izmenjen dnevni red, posle čega je predsednica parlamenta naložila da im se ištampaju sporni papiri

18.45 Tri puta prekida vanredna sednica opet nastavljena.

Odbornici se i dalje izjašnjavaju o povredama poslovnika koje je reklamirao Borislav Novakovć iz DS, nakon čega je usledila debata o tome da li odbornici treba da glasaju javno. Pošto je odluka o izjašnjavanju dizanjem ruke potvrđena, nastavljeno je sa raspravama o povredama poslovnika.

18.00 Kako prenosi Radio televizija Vojvodine, sednica bi trebalo da bude nastavljena posle 18.00 časova

Odbornici i dalje naizmenično ulaze u salu, iako je nastavak zakazan za 18h. S obzirom na to da je Velika sala i dalje poluprazna, najverovatnije će nastavak zasedanja ponovo debelo zakasniti. Predsednica Skupštine Aleksandra Jerkov kazala je da je postignut dogovor između stranačkih lidera o normalnom funkcionisanju sednice, te da u nastavku neće biti toliko problema.

15:00 SNS je osudila "sramnu opstrukciju u Skupštini Novog Sada koju zajednički sprovode DS i SRS, u želji da sačuvaju Igora Pavličića na mestu gradonačelnika".

"Neverovatno je da demokrate i radikali sladostrasno brane svoje privilegije ne priznajući demokratsku volju građana i odbornika Skupštine grada Novog Sada. Danas je potpuno jasno da postoji koalicija protiv promena u Srbiji koju čine demokrate i njihovi sateliti, predvođeni radikalima", navodi se u saopštenju. SNS je dodala da će, bez obzira na sve, nastaviti da se bori za promene, da će pobediti korupciju i pokazati da Novi Sad i Srbija žele i mogu mnogo bolje.

14:45 Sednica ponovo prekinuta, a dnevni red još nije usvojen. Prekinuta je jer predsednica parlamenta traži konsultacije sa šefovima odborničkih grupa pošto su se ispred sale ponovo pojavili "kratko podšišani momci", a obezbeđenje ne reaguje.

14:20 U rapravi o povredama poslovnika Vučević je rekao Aleksandri Jerkov da se igra sa uvođenjem prinudne uprave i da joj je to cilj. Zapretio je da će opozicija izaći iz sale, posle sat vremena se vratiti i formirati većinu koja će srušiti aktuelnu vlast. Kaže da su građani svedoci "pravnog nasilja manjine nad većinom koja želi da se ne konstituiše nova gradska vlast".

13:30 Već dugo traje raprava o tumačenju i povredama poslovnika.

12:50 Prošao je predlog Vučevića da se glasa prozivkom, sem u onim slučajevima gde zakon nalaže da se glasa tajno. Predlog je usvojen sa 42 glasa čime se i definitivno potvrđuje nova većina. Đorđe Petrović iz SPS se zahvalio ranijim koalicionim partnerima i Pavličiću na dosadašnjoj saradnji. Rekao je da je odluka da se vlast u Novom Sadu "prekomponuje" odluka vrha SPS i da zato pružaju podršku Vučeviću da bude gradonačelnik.12:30 Sednica je nastavljena. Mirčić je ponovo zatražio da se prekine jer su u sali dva "sumnjiva lica", na šta mu je predsedavajuća Aleksandra Jerkov kazala da je tražila od policije da ih izbaci, a da su oni to odbili. Jerkov je kazala i da su ta dva muškarca sa izborne liste SNS, na šta joj je predsednik GO SNS Miloš Vučević rekao da laže. Ona mu je odgovorila da obmanjuje javnost pomenuvši da je jedan od njih Damir Zobenica koji je u međuvremenu izašao iz sale.

15 tačaka dnevnog reda

Vanredna sednica gradskog parlamenta zakazana je sa 15 tačaka dnevnog reda, među kojima je smena gradonačelnika, predsednice Skupštine grada, članova Gradskog veća, direktora novosadskih javnih preduzeća i imenovanje novih na te funkcije.Predsednik Gradskog odbora SNS Miloš Vučević izjavio je da se nada da će sednica novosadskog parlamenta proteći u fer i korektnoj atmosferi, ali da ne može isključiti mogućnost eventualnih opstrukcija."Nažalost, ne mogu isključiti mogućnost da će gubitnička strana pokušati da dovede do raznih incidenata. Bojim se da gubitnička strana najnormalniju smenu vlasti neće prihvatiti na način na koji bi to trebalo, jer su u dosadašnjem periodu pokazali da su im funkcije i privilegije koje one donose važnije od bilo čega", kaže Vučević, koji će u slučaju smene vlasti postati gradonačelnik.Prema njegovim rečima, sednica ne bi trebalo da traje do jutarnjih sati kao što je bio slučaj kada je konstituisana aktuelna vlast u gradu.Znak da bi mogla da protekne u mirnoj smeni vlasti dao je sam Igor Pavličić, koji je juče organizovao koktel za članove Gradskog veća i direktore javnih preduzeća, kao i ljude bliske Demokratskoj stranci, koji je bio zatvoren za javnost, što je podgrejalo priče da se dosadašnji gradonačelnik svečano oprostio sa svojim dosadašnjim saradnicima, prenosi Radio 021.

Jerkov: Nestabilnost sumnjivih

Predsednica Skupštine grada Novog Sada Aleksandra Jerkov smatra da je Novi Sad tokom borbe za prevlast političkih partija izgubio političku stabilnost."Stvorena je atmosfera linča, a borba za vlast je postala borba na život i smrt. Tek na sednici parlamenta treba da vidimo konačan rasplet, pošto novoformirana koalicija prošli put nije imala kvorum. Ako se konstituiše nova vlast, dugoročne posledice tek treba da osetimo", navodi predsednica gradskog parlamenta.Prema njenim rečima, moguća su iznenađenja na sednici, jer su u taboru onih koji preuzimaju vlast "sumnjiva lica"."Sadašnji izborni sistem omogućava prelete odbornika iz jedne u drugu partiju. Zbog toga novi izbori možda jesu najpoštenije rešenje, pošto neki odbornici većine nemaju legitimitet ni građana ni stranaka. A pitanje je i da li bi stavovi stranaka bili isti, nakon novog političkog biranja", kaže ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track