Danas rasprava o rebalansu budžeta
Foto: Rts

Skupština Srbije

Danas rasprava o rebalansu budžeta

Politika -
Na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, republičkim administrativnim taksama, budžetskom sistemu, poreskom postupku i poreskoj administraciji, akcizama, fiskalnim kasama, duvanu...

BEOGRAD - Skupština Srbije započeće danas raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu sa pratećim finansijskim zakonima, među kojima su i nova rešenja kojima se ukida 138 parafiskalnih nameta, sedam agencija i drugih regulatornih tela.

Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta, koja je sazvana na zahtev 123 poslanika, a treba da počne u 15 sati, nalazi se ukupno 36 zakonskih predloga i drugih akata.

Pored rebalansa budžeta, koji predviđa prihode od 829,6 milijardi dinara, rashode od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto BDP i predlozima odluka o davanju saglasnosti na odluke o izmenama i dopunama finansijskih planova za 2012. godinu, poslanici će razmatrati paket pratećih zakona iz oblasti finasija, čiji je cilj uvođenje reda u javne finansije i sprečavanje finasijskog kolapsa države.

Tako će se na dnevnom redu naći izmene zakona o porezu na dohodak građana, o porezu na dodatnu vrednost, o republičkim administrativnim taksama, o budžetskom sistemu, o poreskom postupku i poreskoj administraciji, o akcizama, o fiskalnim kasama, o duvanu, o utvrđivanju maksimalne zarade u javnom sektoru, o penzijsko i invalidskom osiguranju i o finansiranju lokalne samouprave.

Tim zakonskim rešenjima, između ostalog, predviđeno je ukidanje 130 parafiskalnih nameta, što će rasteretiti privredu Srbije, a predviđeno je i minimalno povećanje akciza na cigarete i dizel gorivo i poreza.

Opšta stopa PDV-a se od oktobra poveća sa 18 na 20 odsto, dok je na sve životne namirnice zadržana snižena stopa tog poreza od osam odsto.

Poslanici će debatovati i o izmenama zakona o turizmu, o privatizaciji, o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, o prestanku važenja Zakona o Fondu za zaštitu životne sredine, o hemikalijama, o vodama, o šumama, o stočarstvu, o vinu, o veterinarstvu, o sudskim taksama, o vazdušnom saobraćaju, o javnim putevima, o vanrednim situacijama i o energetici.

Pred poslanicima naći će se i četiri predloga zakona o potvrđivanju međunarodnih sporazuma i drugih akata, koje je podnela vlada. Radi se o predlozima zakona o potvrđivanju Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između vlada Srbije i Demokratske Narodne Republike Alžira, o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Srbije i UN o doprinosu sistemu "stand by" aranžmana UN, o potvrđivanju izmene Statuta MMF o reformi Odbora izvršnih direktora, o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Moldavije o readmisiji lica koja nezakonito borave i Protokola za sprovođenje Sporazuma između vlada Srbije i Moldavije o readmisiji lica koja nezakonito borave.

Na dnevnom redu biće i izbor viceguvernera Narodne banke Srbije i Predlog odluke o izboru Saveta Državne revizorske institucije, kao i izmena odluka o izboru članova i zamenika članova odbora parlamenta, koje su podnele poslanička grupa DSS, SDPS, SPS, URS i NS, i izmene odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija skupštine u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koji je podneo URS.

Od predviđenih 829,6 milijardi dinara prihoda rebalansom budžeta, poreski prihodi iznose 700,6 milijardi dinara ili 84,5 odsto, dok neporeski prihodi i primanja iznose 127,35 milijardi ili 15,4 odsto ukupnih primanja budžeta. Ostatak obuhvataju donacije u vrednosti 1,6 milijardi dinara, što čini 0,2 odsto ukupnih prihoda.

Procenjuje se da će rast poreskih prihoda, u odnosu na prihode predviđene originalnim budžetom, biti 3,3 odsto, dok će neporeski prihodi biti manji za 16,5 odsto.Za mala i srednja preduzeća se od 1. januara uvodi mogućnost da PDV plate tek kada naplate robu.

Neće biti otpuštanja u javnom sektoru, ali u narednih šest meseci plate i penzije neće rasti planiranim tokom, već u skladu sa realnim mogućnostima.Najviša plata u javnom sektoru ograničena je na 162.000 dinara. Penzioneri čiji su mesečna primanja manja od 15.000 dinara dobiće 13 penziju u četiri rate, a već sledeće nedelje dobiće prvu ratu od 4.000 dinara.

Rebalansom je predviđen rast troškova socijalne zaštite za sedam milijardi dinara, sredstva za privredu biće povećana za 4,7 milijardi, a za uplaćivanje obaveza prema Fijatu namenjeno je šest milijardi. Agrarni budžet biće uvećan za 10 milijardi dinara i nakon rebalansa iznosiće oko 41 milijardu dinara, što donosi sredstva za isplatu svih ovogodišnjih subvencija u resoru poljoprivrede i omogućava primenu vanrednih mera za ublažavanje posledica suše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track