UDAR NA DŽEPOVE: Mrka ojadio budžet za 367 miliona!
Foto: Zorana Jeftić

Sud presudio

UDAR NA DŽEPOVE: Mrka ojadio budžet za 367 miliona!

Politika -
Nemar Sud odlučio da će građani morati da plate kamatu na 1,1 milijardu dinara, koliko je država odbila da plati putarskim firmama; Antić: Čekam izveštaj nadležnih službi o tome kako je došlo do spora

BEOGRAD - Kad nisu na vreme, platiće s kamatom.Građani Srbije moraće iz svog džepa da plate 367 miliona dinara putarskim firmama na ime kamate jer država nije htela da im prizna rast troškova gradnje deonice na Koridoru 10, saznaje Kurir. Sud je presudio da su četiri preduzeća imala pravo na cenu veću za 1,1 milijardu, što Ministarstvo infrastrukture, koje je vodio Milutin Mrkonjić, nije htelo da plati.

Dug raste

Konzorcijum firmi „Putevi Užice“, „Planum“, „Borovica transport - put“ i „Preduzeće za puteve Beograd“ dobio je posao gradnje deonica Horgoš - Novi Sad i Kelebija - Subotica dužine 110 kilometara za oko deset milijardi dinara, a zbog poskupljenja materijala, energenata i pogonskog goriva tražili su još 1,1 milijardu.

Prvostepenom presudom država uz 1,1 milijardu mora da plati i kamatu od 31. marta prošle godine, što je do juče dostiglo 367 miliona. Na žalost svih građana, iznos će se povećavati svakog dana jer se ne nazire kraj spora. U „Putevima Užice“ i PZP „Beograd“ kažu da je to tek prvostepena presuda i da će se država verovatno žaliti.Rodoljub Todorović, predsednik Nadzornog odbora PZP „Beograd“, kaže za Kurir da je ugovorom koji je potpisan s Ministarstvom infrastrukture predviđeno da se cena može promeniti ako poskupi materijal.

Antić zatečen

- Sudskim putem se dokazalo da su cene povećane i za tu razliku smo tužili državu - kaže Todorović.Milan Bojović, direktor „Puteva Užice“, podseća da su posao završili na vreme, kao i da je garantni rok od dve godine istekao pre četiri meseci, a nisu do kraja isplaćeni.Kako Kurir saznaje, u ministarstvu i ne planiraju da se žale na prvostepenu presudu jer bi u slučaju da predmet stigne do Apelacionog suda kamata bila još veća jer bi proces trajao i do godinu dana. Aleksandar Antić, ministar saobraćaja, potvrdio je da je dobio presudu i kaže da je bio neprijatno iznenađen i zatečen.

- Reč je o sudskom sporu iz 2010. i 2011. godine, pa sam tražio da se predmet dostavi pravobranilaštvu. Čekam izveštaj nadležnih službi kako je došlo do spora i koje poteze država može da povuče - objasnio je za Kurir ministar.

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić

Dokument
Dokument

Milutin Mrkonjić:IMAJU PRAVO DA TUŽE

Milutin Mrkonjić, bivši ministar infrastrukture i energetike, kaže za Kurir da će o ovom slučaju sud doneti presudu.- Nemam ja šta da komentarišem. Postupak je u toku i sud će presuditi. Građevinci imaju pravo da tuže za razliku u ceni. Za kamatu ne znam - kratko je rekao Mrkonjić.ČinjeniceVREDNOST 10 MILIJARDI- četiri putarske firme trebalo je da izgrade 110 kilometara puta- vrednost posla bila je deset milijardi dinara- svakog dana obračunava se zakonska zatezna kamata, koja je trenutno na godišnjem nivou 18 odsto

Poštovani čitaoci, u štampanom izdanju KURIRA za utorak, 26. novembra, pored ostalog, možete pročitati:

- FATALNA LEPOTICA: Zbog ove žene su se poubijali mafijaši!

- TADIĆ ZA KURIR: Mnogi me se plaše, ne odlazim iz politike!

- Srbijo, vratimo osmeh dečaku-heroju Milanu Ponjigeru

- GAF ZORANE MIHAJLOVIĆ: Južni Sloveni stigli na Balkan pre 20 vekova!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track