Radulović: Došao sam u Srbiju da umrem!
Foto: Kurir štampano

Kako i zašto se predao bivši direktor „C marketa“

Radulović: Došao sam u Srbiju da umrem!

Politika -
Bivšeg direktora „C marketa“ mučila je nostalgija, zbog čega je izrazio želju da, kad je već poslednjih devet godina proveo u bekstvu, poslednje dane života provede u svojoj zemlji

BEOGRAD - Predaja za spokoj duše!Slobodan Radulović, koji je uhapšen po dolasku u Beograd, odlučio je da se vrati u zemlju kako bi poslednje dane života proveo u domovini i pokušao da spere ljagu sa sebe.Osveta i smrt- Radulovića je dugo mučila nostalgija. Osam godina je proveo van zemlje, odvojen od najbližih, a kad se teško razboleo, to osećanje se pojačalo. Pregovori o njegovoj predaji bili su teški, trajali su nekoliko meseci, a momenat koji je bio presudan bilo je Radulovićevo saznanje da mu je ostalo još veoma malo vremena. Preko advokata je preneo poruku da, kad je već takva situacija, želi da dođe i umre u Srbiji - kaže izvor Kurira iz tužilaštva i dodaje:- Ne želi da počiva po svetu i hoće da zna gde mu je grob - želi dostojanstvenu smrt. Znate, Radulović nije jedini begunac za kojim su tragale srpske službe bezbednosti i svi oni manje ili više nisu više mogli da izdrže pritisak, tajni život, i svi do jednog su bili nostalgični. Osim toga, Radulović nije hteo da umre a da pravosudnim organima ne kaže sve što zna - otkriva izvor Kurira.

On će, kako je Kurir već pisao, najverovatnije dobiti status svedoka-saradnika u slučaju privatizacije „C marketa“, jedne od najvećih državnih pljački, a očekuje se da srpskim pravosudnim organima pruži dokaze protiv glavnih aktera Miroslava Miškovića i Milana Beka, ali i funkcionera DSS koji su tada bili na vlasti. Izvor Kurira dodaje da je Radulović sa sobom poneo validnu dokumentaciju.U Tužilaštvu je za Kurir potvrđeno da su voljni da saslušaju Radulovića u vezi s privatizacijom „C marketa“ i odnosima s vlasnikom „Delte“ Miroslavom Miškovićem.Podsetimo, Radulović je pre dve godine u telefonskoj izjavi za televiziju B92 izjavio da na sudu želi da dokaže da iza političke optužnice protiv njega stoji upravo Miroslav Mišković.Strah od Miškovića- Nisam se vraćao u Srbiju jer je pravosuđe bilo pod kontrolom Miškovića, bivše ministarke pravde Snežane Malović i bivšeg predsednika Borisa Tadića. Nisam mogao da računam na fer suđenje. Mišković je u to vreme bio najmoćniji čovek u zemlji. Nisam imao nikakvu šansu da u takvoj Srbiji dokažem istinu, a i plašio sam se za život. Da sam ostao u Beogradu, s obzirom na moć koju je imao Mišković, pitao bih se da li bih završio kao Mika Brašnjović, koji je u oproštajnom pismu za smrt optužio Miškovića. Istina o „C marketu“ je ono što pogađa interese Miškovića i dokazuje ogromnu spregu koju je napravio s političarima da bi došao do „C marketa“. Mišković zna šta ja sve znam, a to što ja znam je njegov najveći problem. Nikad se ne bi mogao napraviti monopol u trgovini da Mišković na nezakonit i koruptivan način, uz pomoć države, nije preuzeo „C market“ - rekao je Radulović.Podsetimo, privatizacija „C marketa“ jedna je od 24 sporne sa spiska na koji je ukazala i Evropska komisija. Sama prodaja po mnogo čemu nije bila obična, između ostalog i zbog činjenice da se u nju umešao tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

BiografijaROĐEN U LOGORURadulović je rođen ratne 1943. godine u italijanskom logoru na ostrvu Mamula kod Herceg Novog. Devedesetih se učlanio u Demokratsku stranku, ali iz nje je isključen nakon odluke da uđe u vladu Mirka Marjanovića, u kojoj je od 1992. do 1996. bio na poziciji potpredsednika. Bio je blizak s porodicom Milošević, pa se tako našao na listi onih kojima je zabranjen ulazak u zemlje EU. Od devedesetih, kad je u Srbiji uveden parlamentarni sistem, bio je poslanik Skupštine Srbije. Bio je potpredsednik Liberala Srbije, a funkciju potpredsednika obavljao je do bekstva iz zemlje. Na poziciji direktora „C marketa“ bio je od 1990. pa do privatizacije.

Prozvani dss odgovorio na optužbeRADULOVIĆ MOŽE DA SE BRANI LAŽIMASlobodan Radulović, koji je u Specijalnom sudu, u procesu protiv tzv. stečajne mafije, osuđen na pet godina, pet godina posle odlaska DSS sa vlasti, ima pravo da se brani lažući, navodi DSS u svom saopštenju.- Uzeo je sebi pravo i da pobegne iz zemlje i da se krije, trošeći teško stečeni novac, pa da se posle osam godina preda, po dogovoru čiji će se karakter ubrzo otkriti. Ima pravo i da bude ljut zbog toga što mu je ostalo samo pravo da laže, a sudskom presudom „oduzeto pravo“ da krade. Radulovićev advokat Kljajević takođe ima pravo da iznosi neistine, čineći sve za dobrobit svog klijenta. Veoma je dobro što će takav Slobodan Radulović imati priliku da svoje laži koje se odnose na DSS ponovi i pokuša da dokaže pred institucijama. Time će biti stavljena tačka na makar jednu kriminalnu aferu u Srbiji i na sve pokušaje kriminalizacije DSS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track