EKSKLUZIVNO: Sin atentatora na Tadića radi kao šef kabineta ministra Mrkića
Foto: Kurir štampano

Skandal u Vladi Srbije

EKSKLUZIVNO: Sin atentatora na Tadića radi kao šef kabineta ministra Mrkića

Politika -
Vladimir Marić, visokopozicionirani službenik Vlade, sin je Dragana Marića, koji je u maju 2009. s bombom ušao u zgradu Predsedništva tražeći tadašnjeg predsednika

BEOGRAD - Otac kivan na vlast, a sin mu u Vladi!V.D. šefa kabineta ministra spoljnih poslova Srbije Vladimir Marić sin je Dragana Marića, koji je s bombom u maju 2009. upao u zgradu Predsedništva. Kako Kurir saznaje, Marić je na to mesto postavljen po nepoznatim kriterijumima.Nemili događaj- Marić, koji je postavljen za v. d. šefa kabineta u MSP, sin je iz prvog braka Dragana Marića iz Valjeva, koji je, dok je Boris Tadić bio predsednik Srbije, pretio da će se razneti bombom usred zgrade Predsedništva - kaže naš izvor podsećajući na nemili događaj od pre četiri godine i dodaje:- Marić je zasnovao radni odnos u MSP zahvaljujući Roksandi Ninčić, pomoćnici ministra. Ona je, takođe, od 2004. do 2005. bila šefica kabineta ministra spoljnih poslova, a onda je na to mesto dovela Marića. Koliko je poznato, Vladimir Marić se nakon završetka školovanja u Srbiji usavršavao u SAD.Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić je, na naše pitanje o zapošljavanju Vladimira Marića, rekao da mu je više dosadilo da odgovara na raznorazne informacija i gluposti.- Vladimir Marić nije u MSP primljen mimo konkursa, već zato što je ispunjavao sve kriterijume i zato što je od svih kandidata imao najbolje ocene, a druga stvar, oca mu niko nije zaposlio - bilo je sve što je Mrkić rekao za Kurir.Marićev bankrotDa podsetimo, Vladimirov otac Dragan Marić je s bombom upao u Predsedništvo tražeći da mu država obezbedi poravnanje pred Trgovinskim sudom u Beogradu u sporu s „Jatom“. Marić je bio vlasnik firme „Grand inter lizing“ iz Valjeva. Tužio je državu 2004. Međunarodnom sudu u Strazburu jer je bio nezadovoljan presudom Višeg trgovinskog suda u sporu njegovog preduzeća i „Jat“.Tada je tvrdio da je Viši privredni sud 1994. legalizovao falsifikate „Jata“ o isplatama njegovoj firmi, te da je u tom sporu presuđeno na osnovu izjave svedoka, a ne izvoda iz banke, a da su zbog toga bankrotirale i druge njegove firme jer je oštećen za nekoliko desetina miliona dolara. Kad se višečasovna drama u zgradi Predsedništva završila tako što su pripadnici MUP uspeli da mu otmu bombu i privedu ga, osuđen je na dve godine i mesec dana zatvora.Kako se tada pisalo, sin Vladimir ga nije posećivao. Iz zatvora je pušten sredinom 2011. Kaznu je služio u Padinskoj skeli, odakle je pisao Milanu Obradoviću, direktoru Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, žaleći se na zatvorske uslove i tretmane osuđenika.

Ministrova desna ruka... Vladimir Marić i Ivan Mrkić
Ministrova desna ruka... Vladimir Marić i Ivan Mrkić

Očajnik...Dragan Marić
Očajnik...Dragan Marić

Ne odustajePIŠE PISMA DAČIĆU I VUČIĆUMarić ne odustaje od obraćanja zvaničnicima. Kada je izašao iz zatvora, otišao je na istu adresu po pravdu.- Jednom mesečno piše pisma predsedniku Tomislavu Nikoliću, Ivici Dačiću, vicepremijeru Aleksandru Vučiću i predsedniku parlamenta Nebojši Stefanoviću sa zahtevom da se ispitaju zloupotrebe u prodaji JAT - kaže izvor Kurira.Marić je pet godina pre incidenta štrajkovao glađu 80 dana ispred Skupštine Srbije, tražeći ukidanje rešenja spora između njegovog preduzeća i „Jata“ zbog poslovanja u Iranu, a 2007. čak je nudio bubreg na prodaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track