DANIJEL SRB POZIVA: Hrvatska da Srbiji pripremi pakao
Foto: Printscreen Yt

Pristupni pregovori

DANIJEL SRB POZIVA: Hrvatska da Srbiji pripremi pakao

Politika -
Hrvatska ne sme da prokocka ovu priliku i jedino dobro koje Hrvatska može da ima od EU jeste prilika da Srbiji ispostavi svoje zahteve i da oko njih ne popušta, naveo je predsednik HSP

OSIJEK - Predsednik konzervativne HSP Daniel Srb zatražio je danas od hrvatskog državnog vrha da se prema Srbiji, nakon što je otvorila pristupne pregovore sa EU, postave tako da joj “pripreme pakao” postavljanjem zahteva oko kojih ne sme biti popuštanja.

Lider ove parlamentarne stranke je, na konferenciji za novinare u Osijeku, rekao da Hrvatska u pristupnim pregovorima Srbije i EU mora da “otvori pitanje ratne odštete i osude svih zločinaca koji su počinili zločine u Hrvatskoj tokom Domovinskog rata”.

To bi, smatra Srb, trebalo da uključi i osobe u političkom vrhu Srbije odgovorne za otvaranje logora u Srbiji i odgovornost vrha JNA za rat u Hrvatskoj.

Srb je rekao da Hrvatska u odnosima sa Srbijom mora da otvori pitanje pronalaska nestalih, povratak imovine, rešavanja granice na Dunavu i prava Hrvata u Vojvodini.

“Dok ta prava u Srbiji ne budu podignuta na nivo prava koja imaju Srbi u Hrvatskoj, ne sme biti razgovora o davanju saglasnosti Hrvatske na određena poglavlja koja će Srbija otvarati u pristupnom procesu”, poručio je predsednik HSP-a. Srb smatra i da oko pristupnih pregovora Srbije i EU mora da postoji “celokupna strategija hrvatske diplomatije”.

“Hrvatska ne sme da prokocka ovu priliku” i jedino dobro koje Hrvatska može da ima od EU jeste prilika da “Srbiji ispostavi svoje zahteve i da oko njih ne popušta”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track