DATUM SRBIJI: Najbolji signal za strane investitore!
Foto: Reuters

Ekonomske posledice datuma

DATUM SRBIJI: Najbolji signal za strane investitore!

InfoBiz -
U ovom trenutku ne možemo očekivati mnogo veću pomoć iz pretpristupnih fondova, koja sada iznosi između 200 i 250 miliona evra. Cifra će se povećati, ali pravi novac se dobija tek kada zemlja postane članica EU

BEOGRAD - Odluka šefova vlada i država EU da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom, pozitivno će uticati na ekonomska kretanja u zemlji, ocenili su ekonomski eksperti.

Dobijanje datuma, čak i ovako definisanog, svakako će imati pozitivan uticaj na ukupno poslovanje u Srbiji, pre svega, na interes stranih investitora za ulaganje, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, napominjući da, ipak, ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate, preko noći.

Da bi investitori došli, smatra on, Srbija mora da uradi mnogo više da popravi ukupan investicioni ambijent. "Dobijanje datuma je samo znak za strane investitore da je Srbija na dobrom putu, ali to je jedan dugoročan proces, koji će trajati možda i više godina, čak do jedne decenije.To, ipak, znači određenu sigurnost i investitori mogu dugoročno da razmišljaju da li je Srbija poželjna destinacija", kazao je Savić.

On je ocenio da u ovom trenutku ne možemo očekivati mnogo veću pomoć iz pretpristunih IPA fondova, koja sada iznosi između 200 i 250 miliona evra. Cifra će se povećati, "ali ne toliko kao što očekuju mnogi ljudi, jer pravi novac se dobija tek kada zemlja postane članica EU".

Počasni predsednik kompanije "Sintelon -Tarket", Nikola Pavičić, kaže da je "najvažnije što će to uticati na efikasnije rešavanje unutrašnjih ekonomskih problema, jer sa ovakvom privredom nikad nećemo ući u EU"."Investicije će doći kad Srbija reši problem kamata, kad bude realan kurs, kad inflacija bude normalna", rekao je Pavičić, dodajući da "sama činjenica da ulazimo u pregovore, teraće nas da pravila evropske zajednice, ne samo usvajamo, nego i sprovodimo i da rešavamo ove ekonomske probleme".

On je predočio da nije dovoljno samo preneti pravila EU, nego ih treba i primeniti na tržištu, "jer ćemo tek tada moći da iskoristimo prednosti koje daje mogućnost prodaje na ogromnom tržištu Rusije, Kazahstana i Ukrajine".

Dekan Fakulteta za ekonomiju finansije i administraciju FEFA, Ana Trbović, ističe da dobijanje datuma donosi predvidivost poslovne klime za duži period, što je investitorima najvažnije, jer znaju da će na kraju pregovaračkog procesa, standardi u Srbiji biti isti kao u Nemačkoj ili Poljskoj.

"Oni će znati da je to poslovna klima gde postoji zaštita konkurencije, fer pravila, borba protiv korupcije i da sudstvo može da garantuje za poslovne ugovore", kazala je ona.

Trbovićeva je navela da, teoretski, veća sredstva iz IPA fondova nećemo moći da dobijemo do usvajanja novog budžeta EU 2014. godine, ali da ćemo u praksi do njih moći da dođemo kroz učešće u projektima EU."Tu je reč, pre svega, o infrastrukturnim projektima, a ne samo o tehničkim i stručnim, u kojima će Srbija morati da učestvuje sa 10 do 20 odsto, dok će ostalo pokrivati sredstva EU. Zbog tog sufinansiranja, naš budžet će postati više programski i sredstva poreskih obveznika će se mnogo transparentnije trošiti", zaključila je Trbovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track