Brisel: Delegacije Beograda i Pištine započele sastanak
Foto: Zorana Jevtic, Brisel

Brisel: Delegacije Beograda i Pištine započele sastanak

Politika -
EU će na sastanku predstavljati Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu, iako je bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove Ketrin Ešton

BEOGRAD - U Briselu je počeo radni sastanak timova Beograda i Prištine za primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Timovi su počeli razgovore uz podršku Evropske komisije", potvrdila je za Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.Ona je objasnila da je reč o "radnom sastanku" i da nije predviđeno da se o toku ovog susreta obaveste mediji i javnost.

Beogradska delegacija ušla je u zgradu Evropske službe za spoljne poslove nešto pre 11 časova, a delegacija Prištine oko pola sata kasnije.Iako je iz Brisela bilo najavljeno da će timovi predstaviti planove visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton, pod čijim se pokroviteljstvom odvijao dijalog, EU će na sastanku predstavljati Fernando Đentilini, inače specijalni predstavnik EU na Kosovu.

Beogradski tim čine savetnik predsednika Marko Đurić, generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, ministar pravde Nikola Selaković, i zamenik direktora policije Branislav Mitrović.Delegaciju Kosova, koja u Brisel donosi svoj plan o implementaciji sporazuma, predvodiće zamenik premijera Hajredin Kuči. Pred parlamentom premijer Hašim Tači izjavio je da je to prvi formalni sporazum o normalizaciji odnosa između dve zemlje.

Uoči puta, u Beogradu napominju da će odnos prema sporazumu zavisiti od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi primene koji Beogradu ne bi odgovarali.Timovi za primenu briselskog sporazuma će razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene, kaže potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja