DEMONSTRANTI PORUČILI ERDOGANU: Ostajemo na trgu

DEMONSTRANTI PORUČILI ERDOGANU: Ostajemo na trgu

Planeta -
Demonstranti u Istanbulu saopštili su da se neće povući uprkos tome što je premijer Redžep Tajip Erdogan objavio da pristaje da se suspenduje sporni plan o izgradnji i preuređenju parka

ISTANBUL - Demonstranti u Istanbulu saopštili su danas da se neće povući iz parka Gezi, središta dvonedeljnih antivladinih protesta, dok je policija u Ankari vodenim topovima i suzavcima rasterala grupu koja je tokom noći postavila barikade u blizini zgrade turskog parlamenta.

Demonstranti u Istanbulu saopštili su da se neće povući uprkos tome što je premijer Redžep Tajip Erdogan objavio da pristaje da se suspenduje sporni plan o izgradnji i preuređenju parka.

"Nastavljamo otpor suprotstavljajući se svakoj nepravdi koja se događa u našoj zemlji", saopštila je glavna grupa koja predstavlja demonstrante, prenela je agencija AFP.

Istovremeno, agencija AP je javila da je policija rasterala grupu demonstranata koji su noćas postavili barikade u blizini turskog parlamenta u Ankari i američke ambasade.Erdogan je u petak pristao da suspenduje sporni plan o izgradnji i preuređenju parka, koji je bio povod za početak protesta, i pozvao demonstrante da se raziđu.

On je pozvao malu delegaciju demonstranata da ubede hiljade drugih da se povuku iz parka."Idite i razgovarajte sa njima...Ne dozvolite da budemo primorani da pribegnemo drugim merama", rekao je premijer predstavnicima demonstranata, javila je agencija AP.Erdogan je obećao da će obustaviti sporne planove o preuređenju parka Gezi što je i dovelo do početka protesta, a demonstranti su pozdravili njegov stav i ocenili ga kao "pozitivan".

On je stotinama demonstranata, koji se i dalje nalaze u parku, poručio da je vlada primila njihove poruke nakon razgovora održanih u cilju okončanja dvonedeljnih nemira.

"Ostali ste ovde koliko ste mogli i uputili ste svoje poruke. Ako se vaša poruka tiče parka Gezi, primljena je i procenjena. Molim vas sada da napustite park i odete kući", kazao je Erdogan.

U sukobima tokom protesta u Turskoj poginulo je petoro ljudi, a skoro 5.000 ljudi je povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track