DENMEZ: Treba ukinuti socijalnu pomoć ženama koje nose burke!
Foto: Wikipedia

Podele zbog "zamotanih" žena

DENMEZ: Treba ukinuti socijalnu pomoć ženama koje nose burke!

Austrija -
Zašto bi socijalne službe finansirale nekoga, ko se sam isključuje iz socijalnog života, izjavio Efgani Denmez, član saveznog veća stranke zelenih. Lider parije Eva Glavišnig se ogradila

BEČ- Efgani Denmez (Efgani Dönmez), član saveznog veća stranke zelenih, zahteva da se svim ženama koje nose burke ukine socijalna pomoć.

„Zašto bi socijalne službe podržavale i finansirale nekoga, ko se sam isključuje iz socijalnog života“, kaže Denmez.

On je podržao i zahtev Slobodarske partije Austrije (FPÖ) za donošenjem zakona o zabrani nošenja burki kojima se prekrivaju celo lice i telo.

„Ne smemo dozvoliti da se ovim pitanjem bavi samo Slobodarska partija. Burka nema apsolutno nikakve veze sa islamom. Ona predstavlja arhaičan oblik ugnjetavanja“, naglašava Denmez.

Neće
Neće

Prema njegovoj interpretaciji zakona „zamotane“ žene ne bi smele da žive u Austiji.

„Žene koje nose burku ne mogu sebi da obezbede egzistenciju, jer tako obučene neće dobiti posao“, dodaje Denmez.

Eva Glavišnig (Eva Glawischnig), šefica stranke zelenih, ogradila se od Denmeza, naglasivši da je njegov stav pogrešan. Na Denmezove izjave reagovala je i Gabriela Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), ministarka za obrazovanje i ženska pitanja.

Ogradila se... Eva Glavišnig, lider Zelenih
Ogradila se... Eva Glavišnig, lider Zelenih

„Ne želim da propisujem ljudima šta će da rade i kako će da se oblače. Kada bi se burke zabranile, onda ove žene više nikad ne bi izašle iz svojih stanova“, rekla je Hajniš-Hosek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track