DEVENPORT O SLUČAJU ĆURUVIJA: Hapšenja dokaz da Srbija rešava zločine
Foto: Fonet

Šef Delegacije EU u Beogradu

DEVENPORT O SLUČAJU ĆURUVIJA: Hapšenja dokaz da Srbija rešava zločine

Politika -
Hapšenje osumnjičnih počinilaca i organizatora ovog ubistva pokazuje da u Srbiji postoji vidljiv napor da se reše užasni zločini nedemokratskog režima protiv svojih političkih protivnika, navedeno je u saopštenju ambasadora EU

BEOGRAD - Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport pozdravio je danas hapšenje osumnjičnih za ubistvo Slavka Ćuruvije i ocenio da je to dokaz napora Srbije da reši zločine koje je počinio režim Slobodana Miloševića nad političkim protivnicima.

Devenport je napomenuo da će EU pomno pratiti naredne korake u tom slučaju i da očekuje izvođenje pred sud odgovornih za taj zločin.

"Hapšenje osumnjičnih počinilaca i organizatora ovog ubistva pokazuje da u Srbiji postoji vidljiv napor da se reše užasni zločini nedemokratskog režima protiv svojih političkih protivnika", navedeno je u saopštenju ambasadora EU.

"Pažljivo ćemo pratiti naredne korake i nadamo se da će odgovorni za ovaj strašan zločin biti privedeni pravdi".

EU, prema njegovim rečima, konstantno izražava zabrinutost da bi nerešena ubistva novinara u Srbiji mogla biti plodno tle za kontinuirano nasilje i zastrašivanja novinara, čime se ugrožava sloboda govora i novinarski profesionalizam.

"Ohrabrujemo srpske vlasti, kao i Komisiju za istragu ubistava novinara, da sa istom odlučnošću nastave svoj rad na privođenju pravdi odgovornih za ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića", poručio je Devenport.

Nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić i načelnik Šestog odeljenja tog centra Ratko Romić uhapšeni su juče zbog sumnje da su učestvovali u ubistvu Ćuruvije 11. aprila 1999 u Beogradu. Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je juče da su za ubistvo Ćuruvije osumnjičeni i bivši šef DB-a Radomir Marković i pripadnik posebne službe obezbeđenja u u DB-u Miroslav Kurak.

Marković je u zatvoru u Požarevcu, a Kurak nije dostupan pravosudnim organima i za njim će biti raspisana međunarodna poternica.Novinarka Dada Vujasinović je ubijena 1994, a njen kolega Milan Pantić 2001. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track