Devenport u Topoli: Za pomoć izbeglima 14 miliona evra iz EU
Foto: Fonet

Promocija 3 projekta

Devenport u Topoli: Za pomoć izbeglima 14 miliona evra iz EU

Društvo -
Za osnaživanje izbeglih i raseljenih lica EU će samo u Topoli finansijski pomoći sa oko 58.000 evra

TOPOLA - Evropska unija planira 14 miliona evra pomoći za izbegla i interno raseljena lica u Srbiji kako bi se zatvorili kolektivni centri, a poboljšali stambeni uslovi i omogućilo njihovo ekonomsko osnaživanje, izjavio je danas u Topoli šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Prema njegovim rečima, za osnaživanje izbeglih i raseljenih lica EU će samo u Topoli finansijski pomoći sa oko 58.000 evra.

Napominjujući da je EU u proteklih 10 godina sa oko pola miliona evra u Topoli finansirala različite projekte, čiji je cilj ekonomsko osnaživanje građana i opštine, Devenport je rekao da Topola može biti primer ostalim opštinama.

Prisustvujući promociji tri projekta opštine Topola koji se finansiraju sredstvima EU, Devenport je rekao da je reč o projektima usluga pomoći u kući starim licima, efikasnom upravljanju imovinom i podršci samostalnom životu izbeglih i interno raseljenih lica, koje će EU sufinansirati sa oko 230.000 evra.

Učestvovanje opština u procesu evrointegracija i reformama u saradnji sa vladom, kako je istakao, od velikog su značaja kako bi se lokalne samouprave ekonomski osnažile."Očekujem od opština da zajedno sa centralnim vlastima sporovode reforme u čijem će centru biti građani i to pre svega reforme u socijalnoj i oblasti rada", rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović rekao je da je reč o značajnim projektima od kojih je za tu opštinu veoma važan projekat"Efikanso upravljanje imovinom" čiji je nosilac grad Kragujevac, a partneri četiri šumadijske opštine."Ovaj projekt je važan zbog istorijskog nasleđa", rekao je Jovanović i dodao da je Topola jedna od retkih opština koja nema svoju imovinu, "jer se u katastraskim knjigama jedna trećina imovine vodi se kao opštenarodna" .

On je ukazao i na značaj projekta "Usluga pomoć u kući starima u opštini Topola, Aranđelovac i Smederevska Palanka", jer samo na području Topole živi oko 5.000 penzionera.

Taj projekat, dodao je, vredan je blizu 137.000 evra, od čega je EU obezbedila oko 123.000 evra.

Generalkni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je proteklih godina u Srbiji, iz evropskih fondova, obezbeđeno oko 20 miliona evra i da su ona u potunosti su iskorišćena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track