(FOTO I VIDEO) Dijaspora ne zaboravljaja svoju istoriju i tradiciju!
Foto: Valdimir Kozomara

U BEČU ODRŽANA VIDOVDANSKA AKADEMIJA

(FOTO I VIDEO) Dijaspora ne zaboravljaja svoju istoriju i tradiciju!

Austrija -
Ovogodišnja svečanost imala i humanitarni karakter, a prikupljena pomoć namenjena je žrtvama poplava u Srbiji i RS
1 / 10 Foto: Vladimir Kozomara

BEČ - Crkvena opština Svetog Save i Srpsko prosvetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Beča održali su u subotu, 28. juna, u maloj sali Akcent (Akzent) teatra Vidovdansku akademiju. Ovogodišnja svečanost imala i humanitarni karakter, a prikupljena pomoć namenjena je žrtvama poplava u Srbiji i RS.

Na najlepši mogući način i uz bogat kulturno-umetnički program, u Beču je proslavljen sveti dan srpske istorije - Vidovdan. Predstavnici crkve, diplomatskog kora, članovi i prijatelji „Prosvjete“ i drugi mnogobrojni gosti ispunili su salu do poslednjeg mesta.

Ovogodišnju Vidovdansku akademiju otvorio je crkveni hor, a nakon njega Vidovdansku besedu govorio je Dejan Segić, doktorant istorije u Beču. On je naglasio da se na Vidovdan podsećamo herojstva Miloševog i Lazarevog, pravde, žrtve i mučeništva, sa ciljem da ne zaboravimo ko smo, šta smo i odakle smo.

http://www.youtube.com/watch?v=7du8BCwfneM

Publici se takođe obratio i Radomir Vučković, predsednik odbora „Prosvjete“ u Gacku. U kulturno-umetničkom delu programa nastupio je „Mali hor Prosvjete“, koji je između ostalog otpevao i pesmu „Tamo daleko“, i osvojio simpatije prisutnih.

Osim njih nastupili su još i Aleksandar Stojković i Goran Jokić, glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, koji su odigrali izabrane odlomke iz predstave „Sveti Georgije ubiva aždahu“, kao i guslar Moša Avdalović, te violinistkinja Hristina Šušak.

„Saradnja „Prosvjete“ sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Beču pokazuje da su ovako kvalitetne manifestacije moguće i potrebne. Smisao ovogodišnje akademije bilo je podsećanje na sto godina od oslobodilačkih hitaca revolucionara Pricipa u jednog od najvećih tirana tadašnje Evrope, kojima je označen početak stvaranje slobodne Evrope kakvu danas poznajemo“, izjavio je za Kurir Srđan Mijalković, predsednik „Prosvjete“ u Beču.

Napomenimo da su ovoj Vidovdanskoj akademiji prisustvovali i Miroslav Aksentijević, Dragan Veličković, i Boban Jevremović , biciklisti koji su u humanitarne svrhe vozili od Kragujevca do Beča, prošavši na tom putovanju kroz pet država i prešavši preko 1.200

Besednik... Dejan Segić
Besednik... Dejan Segić

Segić: Slavimo junaštvo, pobedu pravde i slobode!

„Mi se danas sećamo kosovskog stradanja, „našeg gubilišta“, ako hoćete i našeg poraza, koji je okončao našu nacionalnu i državnu slobodu. Ali mi ne slavimo danas „naše gubilište“,niti bitku, mi danas slavimo junaštvo, mi slavimo kosovsku ideju, mi slavimo poraz mača, a pobedu pravde, pobedu slobode, a poraz sile, slavimo naš kosovski mit. To nije mit sujeverja i neprosvećenosti, to je mit koji imaju svi veliki evropski narodi,to je mit koji nas je u vekovima ropstva održao, to je mit koji je konstituisao srpsku naciju, taj je mit garancija našeg narodnog jedinstva. To je mit, koji nas, i posle šest vekova od krvavog boja, i rasejane i razjedinjene ujedinjuje“, izjavio je Dejan Segić za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track