Đilas Banci Inteza nabacio posao!

Gradonačelnik, a tajkun

Đilas Banci Inteza nabacio posao!

Politika -
Grad Beograd, na čijem čelu je Đilas, 44 odsto depozita čuva u Banci Intezi, koja je, slučajno ili ne, klijent njegove firme „Dajrekt medija“

BEOGRAD - Tako se to radi.Grad Beograd čak 44 odsto depozita čuva u Banci Intezi, koja je jedan od klijenata firme „Dajrekt medija“ gradonačelnika Dragana Đilasa! Kako saznaje Kurir, gradski novac Đilas je smestio u banku koju, slučajno ili ne, zastupa njegova firma, to jest firma čiji profit ide u njegov džep. Đilas je, naime, da bi izbegao direktan sukob interesa, upravljačka prava preneo na treće, nepovezano lice, ali profit firme, u skladu sa udelom u vlasništvu, ide u njegov džep. Na tužilaštvu je da utvrdi da li, konkretno u ovom slučaju, ima „trgovine uticajem“. U članu 366 Krivičnog zakona Srbije piše:- Ko zahteva ili primi nagradu ili kakvu drugu korist za sebe ili drugoga, neposredno ili preko trećeg lica, da korišćenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja, posreduje da se izvši ili ne izvrši neka službena radnja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina - navodi se u zakonu.Banka Inteza i Đilas poslovali su i kroz nedavno ugašeni dnevni tabloid Pres - pomenuta banka dala je kredit za novine u kojima je udeo u vlasništvu, oko 32 odsto, imao i sam gradonačelnik Đilas.Kad su Grad i Banka Inteza počeli saradnju i da li se vreme sklapanja tog ugovora poklapa s vremenom kada je pomenuta banka postala klijent „Dajrekt medije“, nismo uspeli da saznamo pošto su oba aktera izbegla odgovore na ova konkretna pitanja.- Grad od 2006. godine koristi usluge Banke Inteze za 44 odsto oročenih sredstava. Što se tiče tzv. plasmana preko noći, ova banka uopšte nije zastupljena - odgovorili su nam iz pres-službe gradonačelnika, a na pitanje kada su Banka Inteza i „Dajrekt medija“ počeli da sarađuju poručili su: - To morate da pitate banku i „Dajrekt“.

I Telenor privilegovanOvo nije prvi put da Grad Beograd posluje s nekom firmom koja je klijent gradonačelnikove „Dajrekt medije“. Kurir je već pisao o saradnji Telenora, koji je na spisku klijenata Đilasove firme, s Gradom.- Svaka telekomunikaciona firma volela bi da kao svog klijenta ima neku državnu službu jer dobija dosta korisnika i sigurno plaćanje. Nije jasno zašto Grad ne sarađuje s Telekomom kao državnom firmom - rekao je tada sagovornik iz Gradske uprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track