ĐILAS JE GOTOV! Pajtić lider demokrata
Foto: Dado Đilas

PUČ: Drugi čovek demokratske stranke preuzima vođstvo

ĐILAS JE GOTOV! Pajtić lider demokrata

Politika -
OBRAČUN: Šefu DS na stranačkim izborima 31. maja na crtu izlazi Pajtić, a s obzirom na podršku koju ima u članstvu, to skoro izvesno znači promenu na čelu stranke

BEOGRAD - Bliži se kraj.Dragan Đilas mogao bi za 40 dana da ostane i bez liderske pozicije u Demokratskoj stranci, pošto je Bojan Pajtić, vojvođanski premijer i zamenik predsednika DS, rešio da mu izađe na crtu na predstojećim stranačkim izborima, zakazanim za 31. maj.- Nezadovoljstvo Đilasovom politikom, šefovanjem i kadriranjem veliko je i u stranci se strasti ne smiruju posle izbora na kojima smo zabeležili najlošiji rezultat u svojoj istoriji sa osvojenih šest odsto podrške. Odnosi u vrhu stranke su katastrofalni a naročito su zaoštreni na liniji Đilas-Pajtić, koji planira da se kandiduje za predsednika stranke. Preciznije, Pajtića namerava da prihvati kandidaturu članstva i odbora, a zna se da su vojvođanski najjači, najbrojniji, zbog čega je Đilas u problemu i nije isključeno da će na partijskim izborima biti poražen - priča izvor Kurira iz vrha DS i dodaje je sukob ovog dvojca kulminirao u četvrtak posle konsultacija kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića povodom davanja premijerskog mandata.- Razgovarali su o predstojećim izborima u DS. Letelo je perje na sve strane pošto je Đilasu stavljeno do znanja da neće imati podršku vojvođanskih odbora u trci za šefa DS. Oni su odlučili da kandiduju Pajtića - dodaje naš sagovornik i podseća da između njih odavno tinja sukob. To je postalo očigledno, kako je Kurir pisao, nekoliko dana pred sednicu GO DS (30. marta), kad su novosadske demokrate odbile da usvoje Đilasov izveštaj o radu.- Kad je čuo šta se dogodilo, Đilas je u dva noću zvao Pajtića i onako bunovnog ga pitao: „Šta je, magistre, pardon, doktore Pajtiću, ko su ovi tvoji ludaci u Novom Sadu i da li ti stojiš iza njih?“ Pajtić je svojim najbližim saradnicima ispričao da je pokušao da ga umiri i objasni mu da je glupo da noću vode takve razgovore, na šta mu je Đilas rekao: „Slušaj, Pajtiću, ako do jutra ne promenite odluku, smatraj da ćeš leteti iz stranke.“Pajtić to nije mogao da otrpi, već je kazao Đilasu da je Tadić bio u pravu kad je za njega govorio da je „prokleti karijerista koji gazi preko mrtvih“.Koliko je situacija ozbiljna praktično je potvrdio i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, koji je tih dana rekao da sukobi između Đilasa i Pajtića mogu da blokiraju rad stranke do izborne skupštine. Mićunović je, po svoj prilici, uz Pajtića, što se, između ostalog, očitava i u sitnicama - osim što zajedno dolaze na sednice stranačkih organa, bili su u društvu i prvog radnog dana novog saziva parlamenta, za razliku od „samotnjaka“ Đilasa.

Balša Božović
Balša Božović

Bojan PajtićSKRETANJE PAŽNJEBojan Pajtić juče nije želeo da govori o mogućoj kandidaturi za lidera DS, uputivši nas na stranačko saopštenje u kojem, međutim, nije demantovano da će izaći na crtu Draganu Đilasu.- Imajući u vidu količinu netačnih informacija koje su se pojavile u medijima, jedini zaključak koji se nameće jeste da je ovo još jedan pokušaj da se pažnja javnosti skrene s katastrofalne ekonomske i socijalne situacije, za koju je odgovoran SNS - navedeno je u saopštenju.

Ukrstili kopljaPAJTIĆ JAČI I U SKUPŠTINIDragan Đilas već je odmerio snagu s Bojanom Pajtićem, koji ga je porazio u poslaničkom klubu DS u danu kad je konstituisan nov saziv parlamenta. Đilas je, naime, za zamenika šefa poslaničkog kluba predložio Borislava Stefanovića, a Pajtić potpredsednicu DS Natašu Vučković. Poslanici DS su podržali Pajtićev predlog.

ŠićardžijaBALŠA ZA PROMENEKako Kurir saznaje, doskorašnji glavni pulen lidera DS Balša Božović podržaće kandidaturu Bojana Pajtića.- On je i na poslednjoj sednici GO demokrata glasao protiv izveštaja Dragana Đilasa. Pajtiću će svakako značiti Božovićeva podrška jer on vuče konce u gotovo svim beogradskim odborima, ali i beogradskoj omladini - navodi izvor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track