Đilas na "Naučnom pikniku" na Adi Ciganliji
Foto: TANJUG

Đilas na "Naučnom pikniku" na Adi Ciganliji

Beograd -
Beograd će biti jedan od evropskih centara nauke i tehnologije, a već u ovom trenutku vidimo te klice ozbiljne tehnologije i nauke koji se rađaju, rekao gradonačelnik prestonice
1 / 3 Foto: TANJUG

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda i nosilac liste "Izbor za bolji Beograd" Dragan Đilas učestvovao je danas, sa članom Predsedništva DS Božidarom Đelićem i genetičarem Miodragom Stojkovićem, koji je kandidat za poslanika demokrata, u "Naučnom pikniku", manifestaciji u okviru Parka nauke na Adi Ciganliji.

Đilas je, kako piše u saopštenju beogradskog odbora DS, pohvalio ideju da se deca preko igre približe nauci i istakao da je Park nauke na Adi Ciganliji najbolji primer za to.

"Hteli smo da pokažemo kako u Beogradu propagiramo nauku i kako deci objašnjavamo da je to nešto zaista sjajno. Ovaj park sa ukupno deset eksponata je beogradski projekat i izum, koji ne postoji u drugim gradovima, a koji lako možemo da prekopiramo po celoj Srbiji", rekao je Đilas.

Đelić je istakao je značaj tih projekata i najavio izgradnju Centra za promociju nauke, koji će se na osnovu modernog projekta izabranog na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje graditi u Bloku 39 na Novom Beogradu.

Uz napomenu da je popularizacija nauke vrlo bitna, Đelić je istakao da je u toku mandata prethodnog Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja obezbeđeno 50 miliona evra za naučnu opremu, da je završen Naučno tehnološki park na Zvezdari, a da će za nekoliko dana početi izgradnja Centra za nano-nauke, takođe u Bloku 39.

"Beograd će biti jedan od evropskih centara nauke i tehnologije, a već u ovom trenutku vidimo te klice ozbiljne tehnologije i nauke koji se rađaju", rekao je Đelić.

Stojković je rekao da park nauke u kojem deca kroz igru mogu da se zainteresuju za nauku predstavlja svojevrstan "inkubator" za potencijalne mlade naučnike.

Park nauke na Adi Ciganliji je prvi takav park u Srbiji, u kome mališani kroz zabavu i igru imaju priliku da svakodnevno usvajaju naučne činjenice i to potpuno besplatno.

Park je otvoren u oktobru 2011. godine, kada je postavljeno prvih šest eksponata urađenih po projektu Nemanje Đorđevića, slikara i rukovodioca međunarodnih programa u Istraživačkoj stanici Petnica.

Ovih dana park nauke dobio je i četiri nova eksponata.

Na "Naučnom pikniku" više od 30 istraživača zainteresovanim posetiocima prikazalo je eksperimente na otvoronom, a u parku je postavljeno šest šatora, zelenih labaratorija u kojima su mladi istraživači i studenti prezentovali eksperimente i naučne interaktivne igre.

Ova manifestacija, koja se održava na Svetski dan astronomije, promoviše nauku pod otvorenim nebom i predstavlja jednodnevni naučni izlet za decu školskog uzrasta, roditelje i sve ljubitelje nauke.

Đilas je tokom posete Adi Ciganliji obišao i teniske terene i halu u okviru kojih radi Teniska akademija, gde je razgovarao sa selektorom Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdanom Obradovićem i posetiocima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track