DIMITROVGRAD: Gimnazijalke ponovo u keceljama!
Foto: Cargim.edu.rs

Svaka čast

DIMITROVGRAD: Gimnazijalke ponovo u keceljama!

Srbija -
Od početka polugođa nastavu pohađaju u uniformama koje se sastoje od bele košulje, teget radne bluze i kravate

DIMITROVGRAD - Učenici Gimnazije "Sveti Kirilo i Metodije" u Dimitrovgradu odlučili su da u školu vrate kecelje, modu karakterističnu za prošli vek, ali i danas prisutnu u školama pojedinih zemalja.

Od početka polugođa oni nastavu pohađaju u uniformama koje se sastoje od bele košulje, teget radne bluze i kravate. Ideja je potekla od Đačkog parlamenta, a podržali su je učenici, roditelji, direktor i profesori jedine srednje škole u Dimitrovgradu.

Gimnazija u tom gradu je jedina škola u Pirotskom okrugu koja je vratila školske uniforme. "Učenici treba da imaju neko svoje odličje, nešto što ih predstavlja. Mislim da uniforma idealno predstavlja dobrog učenika. Kako poslovica kaže "odelo ne čini čoveka, ali ga predstavlja", rekla je učenica trećeg razreda Aleksandra Vasilev, izražavajući zadovoljstvo što se i na taj način gimnazijalci iz Dimitrovgrada razlikuju od drugih učenika.

Inicijativa za nošenje uniformi potekla je od Đačkog parlamenta Gimnazije. Predsednica tog parlamenta Melita Georgijev izrazila je zadovoljstvo izgledom uniformi i rekla je da će time diskriminacija među učenicima biti smanjena, što je i cilj škole.

"Osnovni cilj jeste da se smanje socijalne razlike među učenicima. Čini mi se da smo to i postigli jer kada ih pogledate, među njima nema više razlike", izjavila je profesorka biologije Snežana Rangelov, koja je rado prihvatila da i sama nosi uniformu.

Neki od profesora su ovu akciju podržali i ličnim primerom time što su počeli da nose ovakve uniforme. U školi kažu da će uskoro biti gotov i kodeks oblačenja po kome će nošenje uniformi postati obaveza za sve profesore. Pre donošenja odluke, o ovoj ideji su raspravljali svi organi dimitrovgradske Gimnazije.

"Eliminacija diskriminacije daje šansu da se svaki učenik oseća lepo. Kada vi njih pogledate u razredu ne znate ko dolazi iz bogate, a ko iz siromašne porodice. Nije nam želja da oni budu isti, već da se svi nađu u ulozi učenika, a da se razlikuju po svojim rezultatima u školi", rekla je direktorka gimnazije Snežana Simeonov.

Jedan komplet uniforme koju čine košulja, kravata i radna bluza košta oko 2.000 dinara. Kupovinu su većinom finansirali roditelji ali je pomoć stigla i od opštine Dimitrovgrad kao i od nekih donatora.

"Nedostaje nam izvestan broj uniformi kako bi svi učenici škole, od prvog do četvrtog razreda, mogli da ih nose ali se nadam da ćemo sve to završiti uskoro i nabaviti uniforme za sve", kazala je direktorka Gimnazije Snežana Simeonov.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao je da je lokalna vlast, na osnovu predloga Centra za socijalni rad, pomogla nabavku uniformi za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije te opštine. "Pomoći ćemo i dalje koliko možemo. Ovo je zaista interesantna i jedinstvena ideja da se učenici razlikuju samo po znanju a ne po garderobi i imovinskom stanju", kazao je Dimitrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track