Dinkić: Ne treba dokapitalizovati Razvojnu banku Vojvodine
Foto: Tanjug

Dinkić: Ne treba dokapitalizovati Razvojnu banku Vojvodine

Društvo -
Ako ne uspe plan o dokapitalizaciji i ako Razvojna banka Vojvodine bankrotira iz budžeta će se isplaćivati novac osiguranih depozita i propašće 100 miliona evra neosiguranih depozita

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u pozvao je danas Vladu Vojvodine da odustane od dokapitalizacije Razvojne banke Vojvodine, jer će, kako je naveo, u slučaju bankrota te banke, štetu platiti svi građani Srbije.

"Autonomna pokrajina Vojvodina je autonomna u donošenju odluka ali u slučaju propasti Razvojne banke Vojvodine ko će platiti štetu štedišama? Ako propadne Razvojna banka platiće svi građani Srbije i oni iz Sombora i oni iz Vranja i Leskovca", kazao je Dinkić u skupštinskoj raspravi o predloženom zakonu o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka.

On je naveo da ako ne uspe plan o dokapitalizaciji i ako Razvojna banka Vojvodine bankrotira iz budžeta će se isplaćivati novac osiguranih depozita i propašće 100 miliona evra neosiguranih depozita. Ministar je kazao da grad Beograd 600 miliona dinara drži u Razvojnoj banci Vojvodine i da su javna preduzeća poput Vojvodina suma i pojedinih lokalnih samouprava, kako je naveo, naterani da drže depozite u toj banci. Šefica poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov kazala je da ministar Dinkić ne može da uzima nadležnosti koje mu ne pripadaju i da je Vojvodina autonomna pokrajina koja moze da raspolaže svojim budžetom.

"U šta će Vojvodina da ulaže je njena stvar. Pokrajina ima svoju skupštinu, vladu i Razvojnu banku i način na koji vodi tu banku je njena stvar", kazala je Jerkov. Ona je kazala da je Dinkićeva briga za novac Vojvođana dirljiva i pozvala njega i celu vladu da ne zakidaju na sredstvima koja pripadaju Vojvodini i da ne deli zemljište u Vojvodini šejcima. U raspravi, poslanik Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov rekao je da predloženi zakon o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka ugrožava postojeći sistem, jer suspenduje tri zakona koji regulišu tu oblast što je, kako je ocenio, loše.

On je ocenio da predloženi zakon nudi rešenja koja prave mutanta u pravnom sistemu Srbije, koja otvaraju mogućnost za nove zaloupotrebe i da će dati prevelika ovlašćenja vladi u preuzimanju banaka. "Zakon može da bude bomba u našem pravnom sistemu i otvara mogućnost da se arče državna sredstva. Država se pokazala da nije dobar gazda kada je reč o Agrobanci i Razvojnoj banci Vojvodine", kazao je Mihajlov. Na pitanja poslanika šta će biti sa nekim drugim bankama, kao što su Privredna banka i Srpska banka, Dinkić je kazao da se ne očekuju problemi ni u jednoj sistemskoj banci". "Ni jedna sistemska banka nije čak ni blizu problemu", naveo je Dinkić. U popodnevnom delu sednice, oko 16.45 na galeriji skupštinske sale se pojavio dim zbog čega je rasprava prekinuta.

Brzom intervencijom skupštinskog obezbeđenja utvrđeno je da se dim širi iz instalacija na galeriji, a kvar je ubrzo popravljen. Sednica je nakon tog prekida nastavljena izlaganjem poslanika Socijalističke partije Srbije Zorana Kasalovića, koji je istakao da je predlaganje zakona o prenosu imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku - bila nužnost. Taj zakon treba da omogući da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici i predviđa prenos imovine i obaveza problematične banke na drugu finansijski sposobnu i stabilnu banku, što je, kako je vlada obarazložila, jedna od najefikasnijih opcija za stabilizaciju bankarskog sektora i konsolidaciju na domaćem tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track