Dinkić: Odlazim iz političkog života!  Đilas: DS odlučuje o mojoj smeni!

Najveći gubitnici - Đilas, Dinkić, Jovanović i Koštunica

Dinkić: Odlazim iz političkog života! Đilas: DS odlučuje o mojoj smeni!

Politika -
Neko bolji i sposobniji treba da dođe na moje mesto. Znam sigurno da se ovim rezultatima najviše raduje moja supruga. Sad kad izađem iz politike, konačno ću početi bolje da živim, rekao je Dinkić. O mojoj sudbini odlučivaće organi stranke, sada imamo druga posla. Treba da se zamislimo da li smo svojim biračima ponudili ono što su očekivali, moguće da nismo ponudili ono što žele, rekao je Dragan Đilas

BEOGRAD - Podneti ostavku ili ne podneti, pitanje je sad!Najveći gubitnici proteklih parlamentarnih izbora nesumnjivo su Demokratska stranka Dragana Đilasa i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića, koji su postigli najgori rezultat u svojoj istoriji!Nakon što je objavljeno da URS nije prešao cenzus sa svega 3,3 odsto osvojenih glasova, Dinkić je najavio da će se povući iz politike. S druge strane, iako je DS pod njegovim rukovodstvom jedva prešao cenzus sa 5,9 odsto glasova, Đilas sinoć nije doneo takvu odluku, najavivši da će o njegovoj sudbini raspravljati organi stranke.- Razgovaraćemo o tome na zasedanju stranačkih organa, a danas imamo važnija posla - izjavio je lider DS, koji se pred novinarima pojavio tek posle 22.30 časova, pošto je tri puta odlagao konferenciju za medije.Đilas se najpre zahvalio građanima „kojima su imali hrabrosti da glasaju za DS“, a zatim čestitao predsedniku SNS Aleksandru Vučiću na pobedi. On je, međutim, izneo uverenje da „na žalost Srbije, uz vladu koja će biti formirana, ništa neće biti onako kako oni (pobednici) obećavaju“.Lider DS je izjavio da nije zadovoljan rezultatima izbora, a naročito ne glasovima osvojenim u Beogradu, gde je, prema njegovim procenama, DS uzeo 16 odsto glasova. On je ocenio da je to „rezultat nove političke realnosti i kampanje“.- Jedan od razloga za ovakve rezultate je i razjedinjenost opozicije i posao DS je da u narednom periodu učini sve da oko sebe okupi građansku Srbiju - dodao je Đilas. Komentarišući veliki broj apstinenata, Đilas je ocenio da je moguće da nekadašnjim biračima DS ipak nije ponudio politiku kakvu žele.- SNS je uzeo 50 odsto glasova. Mi treba da se zamislimo da li smo svojim biračima ponudili ono što su očekivali - rekao je lider DS. S druge strane, predsednik URS je sinoć najavio da više neće voditi ovu stranku.- Neću više voditi URS. Neko bolji i sposobniji treba da dođe na moje mesto. Ušao sam u politiku da bih nešto menjao u Srbiji. Bili smo non-stop u vlasti. Vreme je da neki drugi snose odgovornost. Želim sreću svima koji će voditi Srbiju - rekao je Dinkić.

- Čestitam Vučiću na dosad neviđenoj pobedi u Srbiji - ocenio je Dinkić. Na pitanje da li se plaši hapšenja, on je rekao da politika nije jedino čime zna da se bavi.- Znam sigurno da se ovim rezultatima najviše raduje moja supruga. Sad kad izađem iz politike, konačno ću početi bolje da živim - kazao je Dinkić.

Vojislav KoštunicaRAZOČARANI SMO REZULTATIMAU štabu DSS sinoć je bilo prilično neveselo, a i sam predsednik ove partije Vojislav Koštunica priznao je da je razočaran rezultatima.- Nismo zadovoljni. Ovi izbori su razočaravajući, ali smo zadovoljni što je stranka ušla u Skupštinu Beograda. Nakon ovih izbora politička mapa Srbije podseća na početak devedesetih godina, s tom razlikom što su dva glavna aktera zamenila mesta. Sve to je učinjeno uz pomoć zapadnih sila, čiji je uticaj veoma jak - rekao je Koštunica. (S. S.)

Čedomir JovanovićPOSLEDNJI SAM KOJI ĆE DA ODE IZ LDPZa lidera LDP Čedomira Jovanovića rezultati nisu bilo veliko iznenađenje, jer, kako kaže, oni su „novina samo za one koji ne znaju u kakvoj Srbiji žive“.On je čestitao „svima koji su na izborima učestvovali“ i dodao da će loši rezultati LDP biti predmet analize, ali da je on poslednji čovek na svetu koji će podneti ostavku.- Moj lični plan je da poklonim ocu jedan dan, jer nisam imao vremena da mu posvetim u kampanji - rekao je Jovanović, kome je otac nedavno preminuo. (S. I.)

PukliDVERI PRIZNALE PORAZ, RADIKALI BACALI MATERIJAL KROZ PROZORČlanovi SRS toliko su se iznervirali zbog loših rezultata na izborima da su iz prostorija svog štaba u Pariskoj ulici bacili punu kutiju izbornog materijala sopstvene stranke.Pokret Dveri, koji je sinoć uspostavio improvizovani „medija centar“ na ulici nadomak sedišta Republičke izborne komisije (RIK), priznao je da nije prešao cenzus na vanrednim parlamentarnim izborima.Nosilac liste Boško Obradović rekao je da je situacija takva da će u Beogradu rezultat glasanja morati da se proverava, dok na republičkim nije pređen cenzus. On je rekao je da su Dveri, prema podacima izbornog štaba osvojile oko četiri odsto glasova na izborima.(S. S.)

REAGOVANJAMajkl Kirbi, ambasador SADBIRAČI OČEKUJU NOVA RADNA MESTASudeći po rezultatima izbora, birači od nove vlade očekuju ekonomske reforme i otvaranje novih radnih mesta. Verujem da će nova vlada nastaviti da vodi Srbiju ka EU, na tom putu nužne su reforme, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.Aleksandar Čepurin, ambasador RusijeŠTO JE DOBRO ZA SRBIJU, DOBRO JE I ZA RUSIJUOčekujem da nova vlada realizuje ono što je potrebno Srbiji, u prvom redu ekonomski razvoj. Srbija je bliska Rusiji. Na putu smo na kojem nam je potreban ekonomski razvoj i to brzo, borba protiv korupcije, napredak, poboljšanje standarda običnih ljudi, ali i dobri odnosi Srbije i Rusije. Ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju.Đuzepe Manco, ambasador ItalijeVLADA DA NASTAVI S REFORMAMANadam se da će buduća vlada odlučno nastaviti da radi na sprovođenju reformi i napretku na putu ka EU. Podaci su jasni: oni govore o budućoj vladi i kažu da će, kakva god ona bila, imati podršku parlamenta da sa još više i odlučnosti nastavi da radi na dva prioriteta za Srbiju.Henri Bone, direktor Fondacije „Konrad Adenauer“NOVA VLADA DA ISKORISTI PRILIKUNovu vladu formiraće dominantna stranka i možda nekoliko manjih partija, i takva vlada će imati priliku da nešto promeni i sprovede reforme. Treba partije držati za reč, a oni su nam obećali reforme. Građani već znaju šta mora da se uradi, još ostaje da se to sprovede. Moja je želja da motivišem vlasti da pokrenu reforme. Treba imati na umu da ovakvih prilika ranije nije bilo i nova vlada treba da je iskoristi.Britanski GardijanPOBEDILA PROEVROPSKA SRBIJABritanski list Gardijan objavio je rezultate izbora u Srbiji uz naslov „Srpski izbori ukazuju na pobedu proevropske stranke“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track