Dinkić za ukidanje naknade za korišćenje  zemljišta
Foto: Glas

Oporezovati adekvatno

Dinkić za ukidanje naknade za korišćenje zemljišta

Društvo -
Pravna lica porez na imovinu plaćaju na osnovu nerealne osnovice - knjigovodstvene vrednosti imovine što je u mnogim slučajevima daleko ispod njene tržišne vrednosti

BEOGRAD - Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da bi trebalo ukinuti naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta i umesto toga adekvatno oprezivati imovinu firmi.

Na okruglom stolu o racionalizaciji parafiskalnih naknada radi podsticanja građevinarstva, Dinkić je rekao da pravna lica porez na imovinu plaćaju na osnovu nerealne osnovice - knjigovodstvene vrednosti imovine što je u mnogim slučajevima daleko ispod njene tržišne vrednosti.

Prema rečima Dinkića, kao kompenzacija lokalnim budžetima kada se bude ukidala naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, može biti povećanje poreza za neke profesije, kao što su advokati, prilikom reforme paušalnog oprezivanja.

Ističući da jedna analiza američke vladine agencije za međunarodnu pomoć USAID pokazuje da je graditi u Srbiji "komplikovanije nego praviti svemirski brod", Dinkić je rekao da je jedan od prioriteta da se pojednostavi procedura i skrati vreme za izdavanje gradevinskih dozvola da bi se pokrenula privredna aktivnost.

Izdavanje građevinskih dozvola je najlošije uređen deo ekonomskog sistema Srbije, zbog čega je Srbija u izveštaju Svetske banke za 2012. na 175. mestu među 183 zemlje, rekao je on. Dinkić je naveo da je sada prosečno vreme za izdavanje dozvola oko 280 dana.

Poresku reformu, naknadu za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, kao i poresku reformu na imovinu i paušalno oporezivanje moguće je, prema njegovim recima, kompletno preraditi tek iduće godine.

Dinkić je kazao da lokalne samouprave propisuju visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta, što, kako je ukazao, poskupljuje izgradnju, te su cene više nego što bi trebalo da budu. On je dodao da će od 1. oktobra biti ukinuto 138 parafiskalnih nameta, od kojih se neki odnose na građevinarstva.

Dinkić je precizirao da su ukinuta naknada za izgradnju i održavanje javnih skloništa što je svaki investitor ranije morao da plati, kao i da su ukinute i dve naknade vezan za puteve - naknada za priključenje prilaznog puta na javni put i naknada za izgradnju komercijalnih objekata kojima se omogućava pristup javnom putu.

On je rekao da Ministarstvo finansija radi na "krovnom zakonu" o naknadi za korišćenje javnih dobara koji bi trebalo da bude donet ove godine, zajedno s državnim budžetom za 2013. godinu, uz duge fiskalne zakone.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Saša Paunović je rekao da lokalna samouprava ima značajne prihode od naknade za uređenje, od naknade za korišćenje i od poreza na imovinu."Kad govorimo o izmenama u toj oblasti, to je kao da obavljamo operaciju na srcu", rekao je Paunović i apelovao da zato svi budi odgovorni prilikom izmena tih propisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track