Dinkić: Budžetski deficit najveći u istoriji
Foto: Tanjug

Dinkić: Budžetski deficit najveći u istoriji

InfoBiz -
Ministar finansija rekao da je deficit premašio dve milijarde evra, ako se uključi i novac od 170 miliona evra, koji je "upumpan" u tri državne banke

BEOGRAD - Budžetski deficit Srbije je sada jedan od najvećih u istoriji zemlje i iznosi oko 2,2 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

On je ukazao da je situacija sa budžetom mnogo gora nego što je očekivao i da je deficit premašio dve milijarde evra, ako se uključi i novac od 170 miliona evra, koji je "upumpan" u tri državne banke.

Dinkić je, na sastanku sa zanatlijama, rekao da je njegov cilj, imajuću u vidu sadašnju tešku finansijsku situaciju, da se obezbedi elementarno funkcionisanja države i najavio do kraja septembra donošenje programa fiskalne konsolidacije.

Ministar je kazao da popunjavanje postojećeg deficita u budžetu neće biti lako i da se taj posao ne može obaviti preko noći, ali je najavio da ima jasan plan kako da to učini.

Prema rečima Dinkića, biće mu potrebno mesec dana da utvrdi šta je tačno urađeno sa budžetom i da li ima još nekog manjka.

On je naveo da je kompanija "Srbijagas" u velikom manjku, zbog razlike u ceni gasa. Zbog toga je za četiri godine nakupljen minus od milijardu evra, koji će postati javni dug države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track