Dinkić: Upola manji budžetski deficit 2013.
Foto: Print Screen

Skupština Srbije

Dinkić: Upola manji budžetski deficit 2013.

Društvo -
Biće uvedena finansijska disciplina i redovnost plaćanja, a zaustavićemo i rast rashoda za kamate, rekao je ministar finansija

BEOGRAD- Predlogom budžeta za 2013. godinu i setom novih finansijskih zakona predviđen je upola manji budžetski deficit u odnosu na ovogodišnji, kao i zaustavljanje rasta javnog duga, smanjenje spoljnotrgovinskog deficita i privredni rast od dva odsto, izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2013. i set finansijskih zakona u Skupštini Srbije, Dinkić je rekao da će biti uvedena finansijska disciplina i redovnost plaćanja i da će biti zaustavljen rast rashoda za kamate.

On je izrazio očekivanje da će Skupština Srbije podržati novi radikalni koncept u vođenju javnih finansija Srbije, jer kako je naglasio, "ovo je prvi korak i temelj za stabilizaciju kompletnih ekonomskih prilika u zemlji". "Uređenje javnih finansija nije dovoljno za izalazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome. Bez čvrstih i sigurnih javnih finansija i bez sprečavanja docnji u plaćanju nema jake država u ekonomskom smislu, a ni privreda ne može da funkcioniše ako je drzava rastrojena", rekao je Dinkić. Prema njegovim rečima, cilj budžeta za 2013. godinu je preokret u fiskalnoj politici i zaustavljanje javnog duga i troškova za kamate. Javni dug Srbije je, kako je rekao Dinkić, u poslednje četiri godine uvećan dva puta, dok su troškovi za kamate šest puta veći nego 2008. kada su bili 14 milijardi dinara.

Dinkić je kazao da postoje dva rešenja da bi se zaustavio rast troškova za kamate, odnosno potrebno je smanjiti deficit ukupnog budžeta države i on će u narednoj godini biti duplo manji, 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će deficit republičkog budžeta biti 3,3 odsto BDP, a javni dug će se zaustaviti na 65 odsto BDP. On je naveo i da je predlogom republičkog budžeta predviđeno da ukupni prihodi budu 956,4 milijardi, a rashodi 1.078,3 milijarde dinara. Budžet za poljoprivredu u narednoij godini biće 4,5 odsto ukupnog budžeta, a cilj je da on u narednim godinama bude pet odsto, dok je do sada to bilo 2,6 odsto.

"Povećavamo budžet za kapitalne investicije za oko četiri milijarde dinara i projektno finasiranje kroz zajmove od Kine, Rusije i međunarodnih finansijskih institucija pod povoljnim uslovima. Prvi put smo uveli i trogodišnje planiranje kapitalnih investicija", kazao je Dinkić. Prema njegovim rečima, sva zaduživanja će se odnositi isključivo na kapitalna ulaganja i neće više biti obezbeđivanja garancija za likvidnost, jer se želi prekinuti sa pogrešnim sistemom finansiranja gubitaša. Do sada je, kako je rekao Dinkić, za subvencije neperspektivnim preduzećima iz budžeta godišnje odlazilo od 700 do 800 miliona evra. Dinkić je naglasio i da će u narednom periodu biti pokušaja da se neka javna preduzeća privatizuju, ili da postanu samoodrživa kroz proces liberalizacije cena. Dinkić je naglasio i da Vlada Srbije više neće davati saglasnost na odluke o cenama lokalnih komunalnih poreduzeća, da će biti ograničeni rokovi plaćanja države na najviše 45 dana, kao i da su predviđeni mehanizmi za kontrolu osiguranja i redovnosti u plaćanjima države i Pokrajine.

"Imamo sve instrumente da uvedemo red i finansijsku disciplinu u javnim finasijama", kazao je ministar finansija i naglasio da država trenutno ima novca da finansira sve obaveze do maja 2013. godine i to bez ruskog kredita, a sa njim i duže. Dinkić je dodao da će budžet Vojvodine u 2013. godini biti 8,4 odsto ukupnih poreskih prihoda Srbije, što je iznad propisanog minimuma, dok će budžet za lokalne samouprave biti povećan za 2,3 milijarde, plus četiri milijarde za održavanja bivših regionalnih puteva. Većina poslanika danas je galasala protiv predloga da se udvostruči vreme za načelnu raspravu o predlogu budžeta.

http://www.youtube.com/watch?v=zYf4ikdkT40

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track