DIREKTOR ŽELEZNICE SRBIJE: U minusu smo samo 8 milijardi dinara!
Foto: Beta

Domaćinsko poslovanje

DIREKTOR ŽELEZNICE SRBIJE: U minusu smo samo 8 milijardi dinara!

InfoBiz -
Da nema obračunskih kategorija poput amortizacije, zalihe, negativne kursne razlike... po završnom računu bila bi iskazana i dobit od 639 miliona dinara, kaže direktor

BEOGRAD - Železnice Srbije su prema završnom računu za 2013. imale gubitak od 7,7 milijardi dinara, što je za oko devet milijardi dinara manje nego u 2012. godini.

Kako se navodi u saopštenju tog državnog preduzeća, to je rezultat racionalnog poslovanja srpskih železnica u 2013, brojnih mera štednje u segmetima rada koji nisu bili u direktnoj funkciji redovnog i bezbednog funkcionisanja saobraćaja, povećanja transportnih prihoda, kao i smanjenja zloupotreba na svim nivoima.

"Da nema obračunskih kategorija kao što su amortizacija, zalihe, negativne kursne razlike i rezervisana sredstva po različitim osnovama, Železnice Srbije bi po završnom računu iskazale dobit iz poslovanja nešto veću od 639 miliona dinara", rekao je generalni direktor tog preduzeća Dragoljub Simonović.

On je naglasio da su Železnice Srbije zadovoljne s postignutim rezultatima, ali je dodao da je ubeđen da finansijski i poslovni rezultati mogu da budu još bolji i uspešniji.

U saopštenju povodom završnog računa za 2013. godinu koji su srpske železnice predale Agenciji za privredne registre, podseća se i da su po završnom računu za 2012. godinu Železnice Srbije zabeležile gubitak od čak 16,6 milijardi dinara.

Navodi se i da je prema završnom izveštaju Železnica Srbije za 2013. godinu, to preduzeće ostvarilo ukupan prihod od oko 25 milijardi dinara, kao i poslovni rashod od 24,3 milijarde dinara.

Ističe se i da je gubitak po završnom računu za 2013. godinu nastao je zbog obračunskih kategorija, koje iznose ukupno čak 8,33 milijardi dinara.

Dodaje se i da ukoliko se posmatra samo finansijski rezultat iz poslovanja, bez obračunskih kategorija (troškovi amortizacije, rezervisanja, zaliha, negativnih kursnih razlika) Železnice Srbije zabeležile su dobit od čak 639,5 miliona dinara.

"Ovakav rezultat postigli smo zahvaljujući smanjenju poslovnih rashoda u prošloj godini čak za 1,25 milijardi dinara. Tome je doprinelo, pored ostalog, i smanjenje deviznih dnevnica u prošloj godini za 170.000 evra, troškova službenih putovanja u zemlji za 112 miliona dinara, kao i troškova reprezentacije za 270 odsto", ukazao je Simonović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track