DIREKTOR ZOO-VRTA NA TAPETU: Smenjuju Vuka Bojovića!

Promene u Beogradu

DIREKTOR ZOO-VRTA NA TAPETU: Smenjuju Vuka Bojovića!

Beograd -
Formalno imaju problema da to sprovedu, pa planiraju da prvog čoveka zoo-vrta pozovu da sam podnese ostavku.

Ivan Sočo, sekretar za poljoprivredu Beograda i odnedavno predsednik Skupštine Zoo vrta, sutra će sa gradskim čelnicima razgovarati o smeni Vuka Bojovića. Formalno imaju problema da to sprovedu, pa planiraju da prvog čoveka zoo-vrta pozovu da sam podnese ostavku.Nakon što su se za manje od mesec dana u beogradskom zoo-vrtu dogodila dva incidenta sa vukom, gradska vlast razmišlja o njegovoj smeni.

Prvo je na Uskrs, 20. aprila, polarni desetomesečni vuk, kojeg je volonterka šetala na povocu, ogrebao dvogodišnju K.V. Samo dve nedelje kasnije iz kaveza je pobegao sivo-beli vuk:- Tačno je da ćemo se sastati i razmatrati rad zoo-vrta. Propusta je bilo, ali je neozbiljno da sada govorim o eventualnoj ostavci Bojovića kada sam tek pre nedelju dana postavljen na mesto direktorka Skupštine zoo-vrta - odgovara Sočo.Nova vlast u gradu je otkrila brojne propuste u zoo-vrtu, od toga da ovo preduzeće ne izdaje fiskalne račune za karte do toga da nemaju tačan popis životinja, da se ne zna kako se kupuju životinje i hrana, te da čak ni kavezi nisu u vlasništvu zoo-vrta.

Interesantno je i da je Sočo u aferi s aflatoksinom smenjen sa mesta direktora Uprave za veterinu. Tada je rečeno i da je njegova smena dokaz da nema privilegovanih, ali se Sočo i nakon toga našao na mestu sekretara za poljoprivredu Beograda.Ipak, vlast u Beogradu još nema nijednog kandidata koji bi mogao da zameni Bojovića a koji se iole razume u to kako zoo-vrt funkcioniše. Jedna od ideja je i da zoo-vrt pripoje gradskom javnom preduzeću “Beogradska tvrđava”, gde bi zamenik direktora tog preduzeća bio i direktor zoo-vrta. Međutim, postavlja se pitanje koliko bi i to rešenje bilo dobra zamena za Vuka koji je već 28 godina na čelu zoo-vrta.Dva lica BojovićaUprkos incidentima koji su ga pratili još od 1987. godine, kada je iz Zoo vrta dvaput pobegao majmun Sami, Bojović je stekao veliki ugled jer je vrt uvek punio novim životinjama i poboljšavao prilike u kojima su obitavale. Afera koja ga je pratila 1990. godine, kada se dovodio u vezu sa švercom životinja, takođe je pala u zaborav čim su u vrt stizali novi medvedi i tigrići, a činjenica je i da je Bojovićevom zaslugom Srbija postala svojevrsni Centar reprodukcije retke vrste belih lavova.

Peticija protiv smene BojovićaIma li savesti u nasem narodu!? Smenjujemo čoveka koji je legenda ovog grada, koji je za Beograd učinio mnogo više od većine gradonačelnika! Koji je našoj deci podario sreću i osmeh i u najtežim danima! Koji je od institucije koja je bila ruglo i sramota prestonice napravio brend svetskog glasa!

EKP-Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja