DISOVO PROLEĆE: Osam pesnika za prestižnu nagradu
Foto: Wikipedia

51. piščeve svečanosti

DISOVO PROLEĆE: Osam pesnika za prestižnu nagradu

Pop kultura -
Predloženi su Dragan Bošković, Nenad Šaponja, Nina Živančević, Ana Ristović, Stevan Tontić, Tanja Kragujević, Saša Radojčić i Jovan Zivlak

ČAČAK - Za Disovu nagradu za 2014. godinu predloženo je osam pesnika, a konačna odluka o dobitniku biće poznata 10. marta, kada će i početi manifestacija "Disovo proleće" i trajaće do kraja maja.Direktorka gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" Danica Otašević kaže da su za ovu prestižnu nagradu, koja se uručuje za trajan doprinos u srpskom pesništvu i zaokružen pesnički opus predloženi Dragan Bošković, Nenad Šaponja, Nina Živančević, Ana Ristović, Stevan Tontić, Tanja Kragujević, Saša Radojčić i Jovan Zivlak."Pedeset prve Disove svečanosti će i početi 10. marta na dan pesnikovog rođenja, kada će biti poznata odluka o ovogodišnjem dobitniku", navela je ona danas u izjavi Tanjugu.

U žiriju za dodelu Disove nagrade za 2014. godinu su profesori univerziteta u Nišu, Novom Sadu i Beogradu Stojan Đorđić, Bojana Stojanović Pantović i Aleksandar Jerkov, dodala je Otašević.

Vladislav Petković Dis roden je 10. marta 1880. godine u selu Zablaću kod Čačka. Zbirku pesama "Utopljene duše"objavio je 1911, a dve godine kasnije knjigu rodoljubive poezije "Mi čekamo cara".Brod "Italija" na kome je Dis putovao iz Francuske na Krf torpedovan je u zoru 17. maja 1917. godine. U talasima Jonskog mora, u plavoj grobnici smrti, ostao je zauvek "pesnik utopljenih duša".

Prvo Disovo proleće organizovano je 13. aprila 1964. godine, a Disova nagrada predstavlja krunu poetskog opusa jednog stvaraoca.

Organizatori 51. Disovog proleća su Gradska biblioteka i Odbor, a pokrovitelji Grad Čačak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track