Divac: Učinak u Londonu ocenjujem “četvorkom”

Vrlo dobri

Divac: Učinak u Londonu ocenjujem “četvorkom”

Ostali sportovi -
Prema Divčevim rečima, najvažnije je da je napravljen korak više u odnosu na Peking 2008, kada su osvoje ne tri medalje - srebro i dve bronze

BEOGRAD - Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je danas da je veoma zadovoljan učinkom srpskog tima na Igrama u Londonu, ali da se slaže sa mišljenjima da je moglo i bolje.

"Ako bih ocenio naš učinak u Londonu brojkama od jedan do pet, ja bih rekao - četiri, iz prostog razloga što smo bili bolji u odnosu na prethodni period. Da smo mogli bolje - mogli smo, u nekim delovima nismo imali ni sreće, ali smo itekako zadovoljni rezultatom, iz prostog razloga što osim srebrnih i bronzanih medalja u našoj riznici konačno, posle 12 godina imamo i zlato Milice Mandić", rekao je Divac u intervjuu Tanjugu.

"U sportu se uvek teži boljem rezultatu nego u prethodom periodu, tako da smo definitivno napravili pomak, sada imamo i zlatnu medalju, tri četvrta mesta, nekoliko finala, za stotinke iza osvajača medalja. To je odličan potencijal za Rio i uveren sam da kontinuiranim dobrim radom ta četvrta mesta mogu da se pomere i budu medalje."

Divac sa slaže sa mišljenjima da je moglo bolje, ali kaže da je moglo da bude i gore.

"Slažem se sa mišljenjima da je moglo bolje, svi u Olimpijskom komitetu smo svesni toga, ali moglo je i gore. Imali smo izvanredan početak - medalja prvi dan, zatim fenomenalan zaršetak, dve medalje, jedna zlatna i bronza vaterpolista. Sport je takav, ne možete unapred da budete sigurni da će vaši favoriti biti u grupi osvajača medalja. Nadali smo se, to se nije ostvarilo, ali zato su nas devojke, Milica i Ivana iznenadile svojim učinkom i učinile da se iz Londona vratimo kao uspešni", konstatovao je Divac.

On je naglasio sjajnu atmosferu koja je vladala među srpskim sportistima u olimpijskom selu i pohvalio način na koji su momci i devojke predstavljali Srbiju u Londonu.

"Bili smo pravi ambasadori Srbije na Olimpijskim igrama u Londonu. Atmosfera u selu bila je izvanredna, najbolji primer toga su vaterpolisti, koji su posle poraza u polufinalu kao favoriti turnira, potpuno pali i ne znam koliko su bili svesni značaja i težine borbe za bronzu. Međutim, veče uoči meča za treće mesto Milica je osvojila zlato i to im je pomoglo da se, bez obzira koliko im je bilo teško, uzdignu i dođu do bronze. Zato za mene ta bronzana medalja sija kao zlatna", objasnio je Divac.

Prvi čovek OKS još jednom je apostrofirao značaj Novaka Đokovića za srpski olimpijski tim i Srbiju, iako nije osvojio medalju u Londonu.

"Novak je bio vođa tima, neko u koga su sve oči bile uprte i možda je taj pritisak prevagnuo da ostane bez medalje. On je za sve nas u OKS bio šampion i biće i dalje. Poželeli smo mu mnogo sreće, zahvalili mu na prezentovanju zemlje, ne samo u Londonu, nego svih ovih godina. Teško mu je palo što je ostao bez medalje, jer nije uspeo da obraduje Srbiju."

Kada je u pitanju opšti utisak o Igrama u Londonu Divac je rekao.

"Svi organizatori teže da budu bolji od prethodnog, London je to uspeo u nekim segmentima, mada je Peking bio priča za sebe. Svaki organizator pokušava da svetu prezentuje nešto svoje, a meni lično posebno je spektakularna bila ceremonija zatvaranja. Kada na jednom mestu vidite sve muzičare koji su obeležili celu jednu epohu, od pedestih do danas, a svi su iz Britanije, onda shvatite koliko je ta zemlja bogata kulturom", naglasio je Divac.

Divac je poručio da će se OKS potruditi da za naredne Igre u Riju ponovo okupi sve sponzore i donatore, kako bi sportisti imali što više novca za pripreme.

"Sponzori i donatori su nam značajna podrška i onda ćemo znati koliko sredstava imamo. Država nam je takođe jedan od oslonaca, ako ostvarimo kontiunitet programa priprema, siguran sam da ćemo u Riju sva četvrta mesta iz Londona pretočiti u medalje. Naravno, ostaje podrška malim, odnosno individulnim savezima, sa svim snagama i kapacitetima i nadam se da će to opet biti dovoljno za dobar rezultat", zaključio je Divac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track