DO 10. JUNA: Umesto starih papirnih nove vozačke sa čipom
Foto: MUP

Krajni rok za zamenu

DO 10. JUNA: Umesto starih papirnih nove vozačke sa čipom

Društvo -
To košta oko 1.700 dinara. Koga posle tog datuma policija zatekne da upravlja vozilom sa starom dozvolom moraće da plati kaznu od 6.000 do 30.000 dinara

BEOGRAD - Do 10. juna stare papirne vozačke dozvole moraju se zameniti za nove plastične sa čipom. Da bi se izbegle gužve u mnogim mestima policija obaveštava građane da na vreme podnesu zahteve za zamenu dozvola. Upućeni kažu da postoji pravni osnov da se rok produži.

Svi vozači u Srbiji dužni su da do 10. juna zamene stare papirne vozačke dozvole za nove plastične sa čipom. To košta oko 1.700 dinara. Dozvole mogu da se zamene i kasnije, ali koga posle tog datuma policija zatekne da upravlja vozilom sa starom dozvolom moraće da plati kaznu od šest do 30 hiljada dinara.

Gotovo svaki drugi od oko tri miliona vozača u Srbiji ima staru vozačku dozvolu i prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja treba da je zameni u naredna četiri meseca. Da bi se izbegle gužve u mnogim mestima policija obaveštava građane da na vreme podnesu zahteve za zamenu dozvola.

"Nema gužve s obzirom da se Policijska uprava u Užicu organizovala na adekvatan način tako što je obezbedila podnošenje zahteva u dve smene i subotom", rekla je Ružica Đurić iz Policijske uprave Užice.Onima koji posle 10. juna budu vozili sa starom dozvolom preti novčana kazna.

Ljubiša Milovanović iz Policijske uprave u Nišu očekuje da će biti još većeg pritiska, s obzirom na rok koji se približava. "Nadam se da ćemo uspeti da izađemo u susret građanima do tog roka za one koji hoće da zamene stari obrazac", kaže Milovanović.

Nove dozvole su biometrijske, sa čipom. Podaci su ispisani na srpskom i engleskom, ali to ne znači da zamenjuju međunarodnu dozvolu koju traže u nekim zemljama. Važi deset godina. Da biste ih dobili potrebna vam je stara dozvola, lična karta i oko 1.700 dinara za takse i naknade."S obzirom na pad standarda za građane, nije mali iznos koji na nivou Srbije iznosi oko 15 miliona evra za zamenu dozvola. Mislim da bi to trebalo razmišljati da se produži rok ili da stare vozačke traju do isteka", smatra ekonomista Goran Nikolić.

Upućeni kažu da postoji pravni osnov da se rok produži. Zakonom iz 2009. godine jeste propisano da se najkasnije za pet godina stare dozvole moraju zameniti novim, ali je zamena stvarno počela tek 2011. kada je donet pravilnik o tome. Na osnovu toga rok bi mogao da se pomeri za dve godine.

http://www.youtube.com/watch?v=6J-FznSykhM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track