DOBIJAJU SVE MANJE PARA: Povećati socijalnu pomoć najugroženijima!

Radnička komora traži

DOBIJAJU SVE MANJE PARA: Povećati socijalnu pomoć najugroženijima!

Austrija -
U Gornjoj Austriji pomoć za samce i samohrane majke iznosi 888 evra mesečno, dok za punoletne osobe porodični dodatak iznosi 658 evra mesečno

Manje para za socijalno ugrožene

BEČ - Predsednik Radničke komore (AK) u Gornjoj Austriji Johan Kaliauer (Johann Kalliauer) traži povećanje socijalne pomoći za osobe sa niskim primanjima, takozvanog "osiguravajućeg minimuma“ (Mindestsicherung)."Ova lica dobijaju manje novca nego pre", kaže Kaliauer, tražeći da se donesu propisi kojima bi se sprečilo da se čitave grupe stanovništva suočavaju sa ovakvim problemom.

Prema Statističkom zavodu Austrije, "osigurani minimum“ je u 2012. godini primalo 221.341 lice, od toga u Beču 126.520. Visina ove pomoći definiše se za svaki slučaj posebno, na bazi ličnih primanja svih lica u domaćinstvu: prihoda od rada, naknade za nezaposlene, pomoći u izuzetnim, hitnim slučajevima.

U Gornjoj Austriji pomoć za samce i samohrane majke iznosi 888 evra mesečno. Za punoletne osobe koje dobijaju porodični dodatak, suma je 658 evra mesečno.

Međutim, podseća Kaliauer, danas se zvanično smatra da je granica siromaštva za domaćinstvo sa jednim članom 1.090 evra mesečno.

"Sadašnji osiguravajući minimum nije dovoljan za efikasnu borbu protiv siromaštva", tvrdi predsednik gornjooaustrijske AK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja