DOBRA VEST: Veštački srčani zalisci ipak stigli u KC

Moguće operacije

DOBRA VEST: Veštački srčani zalisci ipak stigli u KC

Društvo -
Klinika za kardiohirurgiju KCS, skoro da je ostala bez aortnih srčanih zalistaka, jer tender za nabavku ovog ugradnog materijala, koji sprovodi Republički fond za zdravstveno osiguranje, kasni

BEOGRAD - Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije dobila je danas veštačke aortne zaliske (valvule) kroz donaciju, tako da će šest pacijenata koji čekaju da im se ovi implanti ugrade biti operisano.

Kako je rekao direktor KCS prof. Miljko Ristić večeras će biti urađene dve operacije, a sutra preostale četiri.

"Jedan od nabavljača donirao nam je pet valvula i sa onima koje smo imali na lageru možemo da operišemo svih šest pacijenata", rekao je Ristić.

Klinika za kardiohirurgiju KCS, skoro da je ostala bez aortnih srčanih zalistaka, jer tender za nabavku ovog ugradnog materijala, koji sprovodi Republički fond za zdravstveno osiguranje, kasnio.

Pojedini dobavljači uložili su žalbu Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koja pred ovim telom, kako tvrde u RFZO, stoji već dva meseca.

Kako je pre tri dana rekao prof. Ristić, u Klinici za kardiohirurgiju na lageru su ostale samo dve aortne valvule, dok je čak šest pacijenata ležalo u ovoj ustanovi i čekalo da im se uradi operacija.

On je tada naglasio da valvule koje imaju mogu da ugrade odmah pacijentima, ali onda za preostala četiri pacijenta nemaju izbora.

Ristić je rekao da valvule čuvaju ukoliko nekom pozli da odmah mogu da ga uvedu u operacionu salu.

Kako šestomesečna nabavka ovog ugradnog materijala kasni, Kliničkom centru Srbije, ali i ostalim centrima gde se ove intervencije rade, odobreno je da nabave valvule po hitnom postupku.

Kako je rekao prof. Ristić očekuje se da postupak hitne nabavke bude okončan do kraja naredne nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track